News

Programa BAC 2022. Ce autori pot pica la română, la subiectul al III-lea

În programa BAC 2022 la română de anul acesta, există câteva modificări în privința autorilor canonici. Astfel, lista numelor de autori s-a restrâns, după câteva eliminări.
19.06.2022 | 20:02
Programa BAC 2022 Ce autori pot pica la romana la subiectul al IIIlea
Ce autori vor putea pica la subiectul III de anul acesta, la proba la română de la Bac. Sursa foto: fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

În ceea ce privește programa BAC 2022 la română, anul acesta sunt ceva mai puțin autori canonici pentru care trebuie să te pregătești. Mai jos găsești lista cu toate numele de autori care pot pica la prima probă a Bacalaureatului, la subiectul al III-lea.

Ce autori pot pica din programa BAC 2022 la română

Lista autorilor care trebuie neapărat studiați pentru proba la limba și literatura română de la Bacalaureatul din 2022 este ceva mai scurtă decât în anii trecuți. Astfel, acum rămân obligatorii opere de la doisprezece autori din literatura română.

ADVERTISEMENT

Vorbim, în primul rând, despre cei patru clasici ai literaturii autohtone. Mihai Eminescu, Ion Creangă, Ion Luca Caragiale și Ioan Slavici sunt scriitorii de referință din programa școlară a elevilor ce susțin Bacalaureatul.

De asemenea, elevii care dau Bacul în 2022 la limba și literatura română trebuie să mai aibă în vedere și următorii autori: George Bacovia, Lucian Blaga, Tudor Arghezi, Ion Barbu, Mihail Sadoveanu, Liviu Rebreanu, Camil Petrescu și George Călinescu.

ADVERTISEMENT

Cinci autori au fost eliminați din programa de Bacalaureat de anul acesta. Astfel, elevii nu trebuie să mai fie stresați de posibila prezență a unuia din următoarele nume între rândurile cerințelor de la subiectul al III-lea. Titu Maiorescu, Eugen Lovinescu, Marin Preda, Nichita Stănescu și Marin Sorescu.

Cum pot arăta cerințele de la subiectul al III-lea al probei la română de la Bac 2022

În privința acestor autori, există, mai departe, diverse cerințe dintre care vei putea primi una pentru rezolvare. În mare, vorbim despre cinci mari cerințe care pot fi adaptate.

ADVERTISEMENT

Prima dintre aceste cerințe îți poate cere să construiești un text în care să prezinți tema și viziunea despre lume dintr-un text studiat. Aici poate fi vorba de lucrări lirice, cum ar fi o poezie simbolistă, sau de lucrări în proză. Aici sunt mai multe opțiuni, roman, basm, nuvelă sau chiar comedie.

Ai putea, de asemenea, să fii nevoit să prezinți particularitățile de construcție a unui personaj dintr-un text studiat. Aici poate fi vorba de un personaj principal sau chiar de unul secundar dintr-o anumită operă, fie că vorbim de o comedie ca O scrisoare pierdută sau de romanul Ion.

ADVERTISEMENT

În continuare, la subiectul al treilea de la proba la română a Bacalaureatului din 2022, ți se poate cere să prezinți relația dintre două personaje dintr-un text studiat. Aici ai putea prezenta dinamica unei relații dintre două personaje ce apar într-un basm, ca Harap Alb, sau într-o nuvelă, precum Moara cu noroc.

O altă variantă de subiect pe care îl poți avea la ultima parte a examenului de limba română de la Bacalaureat este modul în care se reflectă o temă într-un text pe care l-ai studiat. Poate fi vorba despre familie, despre ban, despre destin sau despre un alt subiect important în jurul căruia s-a construit principalul fir narativ al unei opere.

În final, poți avea de explicat care sunt particularitățile unui text, fie că vorbim despre un text poetic sau despre un roman interbelic.

Calendar complet pentru Bacalaureat 2022

Astfel arată calendarul complet pentru sesiunea de vară a examenului de Bacalaureat în 2022:

  • 23 – 27 mai 2022: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
  • 27 mai 2022: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • 6 – 8 iunie 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
  • 8 – 9 iunie 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
  • 9 – 10 iunie 2022: Evaluarea competențelor digitale — proba D
  • 13 – 15 iunie 2022: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
  • 20 iunie 2022: Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
  • 21 iunie 2022: Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
  • 22 iunie 2022: Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
  • 23 iunie 2022: Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
  • 27 iunie 2022: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00
  • 28 – 30 iunie 2022: Rezolvarea contestațiilor
  • 1 iulie 2022: Afișarea rezultatelor finale
ADVERTISEMENT