News

Programările pentru obținerea pașapoartelor, doar online. Anunț important pentru cetățeni

Schimbări importante în privința obținerii pașapoartelor. MAI anunță că programările pentru obținerea documentului se fac doar online.
13.07.2021 | 15:53
Programarile pentru obtinerea pasapoartelor doar online Anunt important pentru cetateni
ADVERTISEMENT

În plin sezon estival, Direcția Generală de Pașapoarte vine cu o informare extrem de importantă pentru cetățenii care doresc obținerea acestor documente.

Astfel, instituția din cadrul MAI precizează, într-un comunicat, că programările pentru obținerea pașapoartelor se fac doar online și nu se solicită telefonic sau pe e-mail.

ADVERTISEMENT

În aceste condiții, cetățenii sunt informați că prezentarea la ghișeu mai devreme de ora programării nu determină preluarea cererilor în avans.

Schimbări importante privind pașapoartele. Programările se pot face doar online

În contextul perioadei concediilor şi aglomerarea oficiilor de eliberare a paşapoartelor, MAI anunţă noi măsuri de eficientizare a serviciilor de eliberare a paşapoartelor.

ADVERTISEMENT

În acest sens, programările în scopul depunerii cererilor de eliberare a pașapoartelor simple electronice/simple temporare nu se solicită telefonic sau pe e-mail, ci se realizează exclusiv prin completarea de către persoanele interesate a formularului online de pe platforma www.epasapoarte.ro, anunță Direcția Generală de Pașapoarte.

”Pentru evitarea supraaglomerării, recomandăm cetățenilor să se programeze online pentru depunerea cererilor de pașapoarte la oricare serviciu public comunitar de pașapoarte și să respecte ora programării.

ADVERTISEMENT

Prezentarea cetățenilor la sediul serviciului public comunitar de pașapoarte mai devreme de ora programării nu determină preluarea cererilor în avans, întrucât trebuie respectat intervalul orar stabilit pentru fiecare programare în parte.

Cererile de pașapoarte simple electronice/pașapoarte simple temporare se depun în țară, la oricare serviciu public comunitar de pașapoarte în cadrul programului de lucru cu publicul, indiferent de domiciliul/reședința solicitantului”, anunță MAI în comunicat.

ADVERTISEMENT

Informații privind pașaportul electronic

”În cazul persoanelor care optează pentru ridicarea pașaportului simplu electronic sau a pașaportului simplu electronic cu menționarea statului de domiciliu de la sediile serviciilor publice comunitare de pașapoarte, în prezent, structurile de pașapoarte depun eforturi majore pentru ca aceste documente de călătorie să se elibereze în termen de 5 zile lucrătoare (acest termen poate varia până la cel mult 10 zile lucrătoare, în funcție de volumul cererilor aflate în curs de soluționare)”

, se mai arată în comunicat.

Cei de la MAI informează cetățenii că statusul cererii de emitere a pașaportului simplu electronic poate fi verificat în timp real, accesând link-ul disponibil pe platforma www.epasapoarte.ro, secțiunea Status pașaport, pe site-ul oficial al Direcției Generale de Pașapoarte www.pasapoarte.mai.gov.ro, precum şi pe site-urile Instituțiilor Prefectului, având ca și criterii de căutare numărul de cerere sau ultimele 9 caractere din CNP și data depunerii cererii.

  • 258 de lei este contravaloarea pașaportului simplu electronic pentru persoanele cu vârsta peste 12 ani
  • 234 de lei este pentru persoanele cu vârsta sub 12 ani
  • 96 de lei este costul pașaportului simplu temporar, indiferent de vârsta titularului.

Pașaportul românesc nu se eliberează în regim de urgență. Alternativa: pașaportul temporar

În comunicat se mai arată că pașaportul românesc nu se eliberează în regim de urgență.

Pe de altă parte, pașaportul simplu temporar este singurul document care se eliberează, în termen de cel mult 3 zile lucrătoare de la data depunerii cererii, doar în anumite situații de excepție, ce trebuie dovedite, după caz, cu documente din care rezultă motivele ce determină necesitatea și urgența deplasării în străinătate.

ADVERTISEMENT