News

Programatorii din Cluj au dezvoltat o aplicație care-ți spune dacă ai coronavirus. Cum funcționează

06.05.2020 | 09:40
Programatorii din Cluj au dezvoltat o aplicatie careti spune daca ai coronavirus Cum functioneaza
ADVERTISEMENT

O echipă de programatori voluntari din Cluj a creat un proiect pilot de pre-testare online a persoanelor care sunt suspecte ca fiind infectate cu noul tip de coronavirus. Aplicația calculează cu ajutorul câtorva întrebări simple care este posibilitatea să fii diagnosticat cu COVID-19.

O aplicație îți spune dacă ești infectat cu coronavirus

Mai mulți programatori din Cluj au cules date din cazurile reale de coronavirus și au pus bazele unei aplicații care-ți arată dacă ai contactat acest virus. Potrivit dezvoltatorilor aplicația rulează cu ajutorul unor întrebări care au la bază un număr mare de simptome și diagnostice preluate din centrele de triaj ale spitalelor.

ADVERTISEMENT

Concret, aplicația creată de programatorii voluntari te întreabă, spre exemplu, dacă ai febră sau dacă și-ai pierdut simțul mirosului, acestea fiind câteva puncte cheie care în final vor pune un diagnostic. Atenție, acesta este un rezultat prezumtiv fiind necesară și consultarea de către un medic de specialitate.

Cum funcționează aplicația care-ți spune dacă ai coronavirus

Unul dintre inițiatorii proiectului CovidMonitor a declarat că rezultatul se face pe baza unui set de întrebări, iar la final fiecare pacient va primi și câteva recomandări ca persoana suspectă de coronavirus să fie mai atentă la starea sa de sănătate.

ADVERTISEMENT

„Punem întrebări de genul dacă pacienții au tuse, respirație dificilă, nas înfundat, dureri de gât, de cap, dureri musculare.

La sfârșit, noi dăm un rezultat: poate să fie covid pozitiv sau covid negativ în proporție de 70-80-90 la sută și dăm și un set de recomandări cu ce ar trebui să facă suspectul în continuare vizavi de starea lui de sănătate”, a spus Dan Chiuzbăian, relatează stirileprotv.ro.

ADVERTISEMENT

Totodată, aplicația în cauză evaluează mai multe afecțiuni medicale printre care se numără: rino-faringita (răceală/guturai), amigdalita (roșu în gât), traheo-bronșita (răceală la plămâni), pneumonia (aprindere de plămâni)  sau insuficiența respiratorie.

Dezvoltatorii aplicației au mărturisit că softul lor a răspuns în procent de 77% din cazuri la fel ca medicii. Câteva mii de oameni și-au făcut până la ora actuală acest test.

ADVERTISEMENT

Aplicația care-ți arată dacă ești infectat cu noul tip de coronavirus poate fi încercată AICI.

ADVERTISEMENT