News

Programele Rabla, Rabla Plus şi Casa Eficientă Energetic 2021, suspendate de AFM. Se anunță noi modificări

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) anunță suspendarea Programelor Rabla, Rabla Plus şi Casa Eficientă Energetic 2021, pentru a se face noi modificări.
01.12.2021 | 18:10
Programele Rabla Rabla Plus si Casa Eficienta Energetic 2021 suspendate de AFM Se anunta noi modificari
ADVERTISEMENT

AFM vrea să deruleze unele modificări referitoare la sesiunile de înscriere în programele: ”Rabla Clasic, Rabla Plus și Casa Eficientă Energetic”.

Modificările vizate de AFM se vor face în scopul îmbunătățirii modului de finanțare. Drept urmare, de mâine, 3 Decembrie, se va anula sesiunea de înscriere în clasicele ”Rabla și Rabla Plus”, iar din 15 Decembrie, sesiunea pentru ”Casa eficientă energetic”.

ADVERTISEMENT

AFM promite îmbunătățiri pentru programele: ”Rabla Clasic, Rabla Plus și Casa Eficientă Energetic”

”Preocuparea continuă a Adminitrației Fondului pentru Mediu este de a îmbunătăți programele de finanțare, astfel încât să fie asigurată creșterea succesului acestora, iar extinderea digitalizării mecanismelor de implementare și adaptarea ghidurilor de finanțare la realitățile contemporane, reprezintă intstrumentele potrivite pentru atingerea obiectivelor scontate.

În sensul celor expuse și în vederea identificării elementelor care pot eficientiza derularea liniilor de finanțare din portofoliu, Administrația Fondului pentru Mediu, în coordonarea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, a luat decizia suspendării sesiunilor de înscriere în cadrul programelor, astfel:

ADVERTISEMENT

– începând cu data de 3 decembrie 2021, se va suspenda sesiunea de înscriere în
programele denumite generic Rabla și Rabla Plus.

– începând cu data de 15 decembrie 2021, se va suspenda sesiunea de înscriere în
programul denumit generic Casa eficientă energetic.”, potrivit unui comunicat de presă al AFM.

ADVERTISEMENT

AFM vrea să aducă modificări ghidurilor de finanțare

Odată ce se vor relua sesiunile de înscrieri, AFM dorește mecanisme de finanțare mai simple și o eficiență pentru bugetul propriu.

”În perioada următoare, instituția noastră va analiza modul de derulare al acestor două programe și, după caz, va elabora proiecte de modificare a ghidurilor de finanțare aferente, astfel încât, la reluarea sesiunilor, mecanismele de accesare a finanțării să fie mai simple și să asigure o eficiență sporită în utilizarea bugetelor alocate”, a mai informat AFM.

ADVERTISEMENT

AFM  mai punctat că evoluția programelor se va realiza în funcție de disponibilitatea financiară, rezultată atât din sesiunile actuale, cât și din bugetul pentru 2022.

ADVERTISEMENT

”De asemenea, evaluarea evoluției acestor programe va fi realizată și prin prisma disponibilităților financiare rezultate din sesiunile actuale, precum și din perspectiva construcției bugetare pentru anul 2022.

În vederea reluării sesiunilor de înscriere, toate informațiile relevante, atât în ceea ce privește modificarea ghidurilor de finanțare și consultarea factorilor interesați, cât și calendarul de desfășurare al programelor, vor fi aduse la cunoștință publicului, prin publicarea lor pe site-urile AFM și MMAP, cât și prin intermediul mass-media”, a mai comunicat AFM.

Reamintim că programele Rabla presupun solicitarea de bani din partea statului pentru înlocuirea mașinilor vechi.