News

Programele ”Rabla Clasic” şi ”Rabla Plus” 2022, amânate. Când vor fi lansate

Programele ”Rabla Clasic” şi ”Rabla Plus” 2022 vor începe mai târziu decât era stabilit. Anunțul a fost făcut, joi, de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM).
03.02.2022 | 18:24
Programele Rabla Clasic si Rabla Plus 2022 amanate Cand vor fi lansate
ADVERTISEMENT

Programele ”Rabla Clasic” şi ”Rabla Plus” 2022 nu mai încep pe data de 4 februarie, așa cum s-a stabilit inițial, ci cel târziu pe data de 8 februarie, anunță AFM.

Programele prin care românii își pot cumpăra mașini noi cu sprijin de la stat vor fi lansate, așadar, mai târziu în acest an.

ADVERTISEMENT

Noutăți în acest an pentru programele ”Rabla Clasic”și ”Rabla Plus”

”Anunț important! Ghidurile pentru Programele Rabla Clasic și Rabla Plus 2022 au fost trimise spre publicare în Monitorul Oficial în data de 02.02.2022.

Ulterior publicării se vor lansa Programele Rabla Clasic și Rabla Plus 2022, cel târziu pe 8 februarie”, au scris pe facebook reprezentanții AFM.

ADVERTISEMENT

Spre deosebire de edițiile anterioare, în 2022 organizatorii iau în calcul ca pentru achiziționarea unei mașini electrice, cumpărătorul să ofere în schimb o rablă. Până acum, însă, fără a primi nimic în loc, se putea obține o finanțare de 10.000 de euro.

Sunt preconizate modificări și asupra tichetelor multiple. Rămâne ”neatinsă” prima de casare a unei rable, care va fi tot de 7.500 lei.

ADVERTISEMENT

O altă modificare se referă la faptul că viitorii proprietari vor putea preda două mașini mult mai vechi de 15 ani, încât să beneficieze de una nouă.

Buget de peste 1 miliard de lei pentru programele ”Rabla Clasic” și ”Rabla Plus”

În luna ianuarie, Tanczos Barna, ministrul mediului, apelor și pădurilor, spunea că bugetul alocat acestor programe este de 1,2 miliarde de lei. Tot atunci, demnitarul sublinia că este pentru prima oară când se planifică implementarea celor două programe pe un interval de 3 ani.

ADVERTISEMENT

 ”În câteva zile se finalizează Programul “Rabla” pentru versiunea 2022 – 2024. Am promis asociaţiilor de profil predictibilitate şi dorim să prezentăm un program care are ca obiective nu închiderea porţilor imediat după terminarea banilor, ci o etapizare şi o predictibilitate în ceea ce priveşte finanţarea şi avantajele unui asemenea program.

La ora actuală există măsuri de încurajare a celor care vor să cumpere maşini noi, inclusiv pentru a susţine industria autohtonă de producere a autoturismelor. Programul “Rabla” pentru acest an va fi lansat în 4 februarie, în Vinerea Verde (…) este prima dată când planificăm implementarea celor două programe pe 3 ani.

Este prima dată, când, în urma discuţiilor, consultărilor pe care le-am avut cu asociaţiile producătorilor auto şi asociaţiile importatorilor/comercianţilor auto am pregătit un program pe 3 ani, asigurând astfel predictibilitate, asigurând astfel implementarea unor programe publice, unor politici publice în acest domeniu astfel încât rezultatul scontat, cel al scoaterii din circulaţie a cel puţin 250.000 de autoturisme mai vechi de 15 ani până în 2026 să fie realizat, atins.

Vom asigura în 2022 cel mai mare buget pe care l-au avut vreodată Rabla Clasic şi Rabla Plus şi acest buget va fi de peste 1,2 miliarde lei”, spunea Tanczos Barna.

ADVERTISEMENT