News

Programul complet al lui Klaus Iohannis pentru vizita în Statele Unite și întâlnirea cu Donald Trump

19.08.2019 | 14:56
Programul complet al lui Klaus Iohannis pentru vizita in Statele Unite si intalnirea cu Donald Trump

S-a aflat programul pe care președintele Klaus Iohannis îl va avea în timpul vizitei pe care o va face în Statele Unite ale Americii, unde se va întâlni cu omologul său american, Donald Trump. Pe agenda discuțiilor figurează teme de securitate și de colaborare în domeniul energiei, precum și vizele pentru români.

Programul complet al lui Klaus Iohannis pentru vizita în Statele Unite și întâlnirea lui Donald Trump

Klaus Iohannis va fi primit, pe 20 august, la ora 21.00 de Donald Trump, la Casa Albă, potrivit programului oficial al vizitei, publicat de președinția română. La ora 21.10, cei doi lideri vor discuta tete-à-tête, în Biroul Oval. Întâlnirea dintre cei doi a fost anunțată pe 6 august atât de Casa Albă, cât și de Palatul Cotroceni. Vizita președintelui Iohannis în Statele Unite are loc și în contextul în care românii marchează 30 de ani de la căderea comunismului și 15 ani de la aderarea țării la NATO.

„Președintele Trump așteaptă cu nerăbdare să celebreze aceste importante aniversări împreună cu președintele Iohannis”, se arăta în comunicatul transmis de Președinția SUA. Klaus Iohannis a declarat că va readuce în discuţia cu preşedintele Trump chestiunea vizelor pentru români.

Programul Klaus Iohannis vizita în Statele Unite
Programul lui Klaus Iohannis in timpul vizitei sale în Statele Unite prevede si o intalnire cu Donald Trump

Klaus Iohannis va discuta cu președintele SUA despre ridicarea vizelor pentru cetățenii români

„O să readuc în discuţie şi tehnicienii să caute soluţii. Ca preşedinte al României, doresc să pun problema pe masă”, a arătat Iohannis referitor la programul Visa Waiver. „Este o întâlnire pe care am dorit-o şi eu, şi preşedintele Trump de ceva timp. Sunt chestiuni extrem de importante care trebuie discutate şi reiterate: Parteneriatul Strategic, aspecte de securitate, NATO şi alocarea a 2% din PIB, relaţia economică aflată în creştere, relaţia pe energie. Vor fi şi discuţii în legătură cu înzestrarea Armatei, faptul că suntem împreună în Afganistan şi chestiuni care trenează, precum Visa Waiver. Aici trebuie să se mişte un pic lucrurile”, mai spunea Klaus Iohannis.

Şeful statului a mai afirmat că americanii au o îngrijorare că Europa va ajunge prea dependentă de Rusia în domeniul energetic și de aceea „Energia este şi sensibilă, şi importantă. Securitatea energetică ţine de securitatea naţională”.

De cealaltă parte, premierul Viorica Dăncilă crede că președintele trebuie să aibă o discuție cu Guvernul și Parlamentul pe tema vizitei în Statele Unite. ”Cred că discuţia trebuia să fie aplicată, înainte, şi cred că ar fi trebuit să plece de la Guvern anumite direcţii, anumite linii care să fie abordate în aceste discuţii cu preşedintele Trump”, a spus Dăncilă.