News

Programul de guvernare al noii coaliții. Punctul de pensie va crește cu 10%. La cât ajunge salariul minim. Document

Potrivit programului de guvernare al noii coaliții PNL-PSD-UDMR, punctul de pensie și salariul minim se vor majora de la 1 ianuarie 2022. Vor crește și alocațiile.
23.11.2021 | 13:27
Programul de guvernare al noii coalitii Punctul de pensie va creste cu 10 La cat ajunge salariul minim Document
ADVERTISEMENT

Noua coaliției de guvernare PNL-PSD-UDMR, așteptată să-și intre în rol la Palatul Victoria în această săptămână, a definitivat un program de guvernare pentru perioada 2021-2024.

Pachetul social prevede majorarea punctului de pensie cu 10%, la 1.586 lei, și a pensiei minime la 1.000 lei.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în program este prevăzută și creșterea salariului minim brut la valoarea de 2.550 lei de la 1 ianuarie 2022.

Programul de guvernare al noii coaliții PNL-PSD-UDMR. Punctul de pensie și salariul minim, majorări de la 1 ianuarie

Majorările de venituri aplicate de la 1 ianuarie vizează și copiii. Astfel, alocațiile cresc la 243 de lei. Pentru copii cu vârste cuprinse între 0-2 ani, veniturile vor ajunge la 600 de lei.

ADVERTISEMENT

Revenind la salariul minim, acesta va fi acordat pentru o perioada de maximum 24 de luni. După 24 de luni, cele două părți trebuie să convină fie creșterea salariului, fie desfacerea contractului de muncă. Se presupune că, în doi ani, acel angajat va evolua profesional astfel încât să obțină un salariu mai mare.

”Limitarea duratei de aplicare a salariului minim pentru o persoană la maxim 24 de luni, timp în care angajatorul va beneficia de sprijin din partea statului pentru calificarea angajatului salarizat la nivelul salariului minim”, se arată în program.

ADVERTISEMENT

În acest program se mai prevede susținerea pensionarilor cu venituri reduse pentru a depăși perioada de iarnă a anului 2022.

Cele 3 partide de guvernământ au mai convenit asupra modificării Codului Fiscal în sensul eliminării facilității de exceptare de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care au calitatea de pensionari, pentru veniturile din pensii care depășesc 4.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Se mai stipulează în program acordarea, în mod extraordinar, a celei de-a 13-a indemnizații persoanelor cu dizabilități. Indemnizația compensatorie se acordă o singură dată, în luna ianuarie 2022.

Decizie privind pensiile speciale și pensiile private

Apar modificări și în privința pensiilor speciale. Noua coaliție de guvernare vrea să aplice principiul contributivității, astfel încât pensiile de serviciu să fie recalculate. Momentan, nu este prevăzut un termen până la care să se întâmple acest lucru.

”Legislația din România s-a schimbat în acest domeniu în ultimii ani, separat de cadrul general, fiind introduse o serie de legi speciale prin care s-au reglementat categorii de pensii care nu au ca temei principiul contributivității.

Susținem aplicarea generală a principiului contributivității în stabilirea dreptului la pensie, sens în care modernizarea sistemului public de pensii va conduce la eliminarea inechităților și reducerea decalajelor”, se arată în program.

Conform documentului privind programul de guvernare, vor crește contribuțiilor către Pilonul II de pensii cu un punct procentual de la 3,75%, cât este în prezent, după transferul contribuțiilor sociale în sarcina angajaților, până la 4,75% în 2024

”Flexibilizarea și dezvoltarea legislației privind pensiile facultative, prin adaptarea profilului de risc la parametrii persoanei în cauză (vârstă, obiectiv), a criteriilor de deductibilitate a cheltuielilor angajatorilor care contribuie la pensiile facultative și crearea de noi produse de acest tip”, prevede documentul.

Măsuri pentru stimularea muncii

Conform programului de guvernare, va fi urmărită ”eficientizarea politicii de ocupare și de stimulare a muncii, astfel încât să se ofere servicii competitive și adaptate realităților din piața muncii atât pentru angajatori, cât și pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă”. Iată două dintre măsuri:

  • Instituirea unei sume de 1.000 lei/lună deductibilă din valoarea impozitelor și taxelor datorate către stat pentru toți agenții economici care angajează un tânăr cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani. Această sumă este deductibilă pe toată perioada cât tânărul este angajat până la împlinirea vârstei de 25 de ani. Suma se multiplică cu numărul tinerilor angajați. Această măsură are ca scop reducerea șomajului în rândul acestei categorii de persoane care în prezent este de 19%, comparativ cu 4% în rândul persoanelor cu vârsta mai mare de 25 de ani.
  • Instituirea unei sume de 750 lei/lună deductibilă din valoarea impozitelor și taxelor datorate către stat pentru toti agenții economici care angajează persoane cu vârsta cuprinsă între 55-65 de ani. Această sumă este deductibilă pe toată perioada cât persoana este angajată până la împlinirea vârstei de 65 de ani. Suma se multiplică cu numărul persoanelor angajate. Această măsură are ca scop reducerea șomajului în rândul acestei categorii de persoane, care, în prezent, este a doua cea mai numeroasă dupa tinerii sub 24 de ani.
ADVERTISEMENT