News

Programul de guvernare pe învățământ: 6% din PIB pentru Educație până în 2024. Costurile cu creșa și grădinița, suportate de angajatori

Secțiunea dedicată domeniului educației din programul de guvernare al coaliției PSD-PNL-UDMR reia obiectivele din proiectul „România educată”, inițiat de către președintele Klaus Iohannis.
23.11.2021 | 19:16
Programul de guvernare pe invatamant 6 din PIB pentru Educatie pana in 2024 Costurile cu cresa si gradinita suportate de angajatori
Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, se angajează să implementeze programul România Educată/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Odată intrați la guvernare, social-democrații au acceptat proiectul „România educată” al președintelui Klaus Iohannis și pe care guvernul precedent și l-a asumat în totalitate. În consecință, programul de guvernare pentru domeniul educației preia pe larg din textul elaborat la Cotroceni, sub patronajul șefului statului.

În plus, sunt menționate unele măsuri ale căror implementare este necesară în contextul pandemiei de Covid-19 care a dus la închiderea școlilor și la folosirea internetului ca mijloc de predare.

ADVERTISEMENT

Pentru aplicarea acestui program, guvernul Ciucă se angajează să crească gradual, până în 2024, alocările pentru domeniul educației de până la 18% din bugetul naţional (6% din PIB) şi de până la 3% din bugetul naţional (1% din PIB) pentru finanţarea publică a cercetării, complementar cu finanțarea asigurată prin PNRR.

Internet pentru toate școlile din România

Baza de plecare pentru construcţia în educaţie pentru perioada 2021 – 2024 este operaţionalizarea şi implementarea proiectului România Educată, acest deziderat fiind inclus în Strategia Naţională de Apărare a Ţării, adoptată de Parlamentul României și asumat de Guvernul României prin Memorandumul din data de 13.07.2021”, se arată în programul de guvernare.

ADVERTISEMENT

Cum pandemia a arătat lipsa unei infrastructuri informatice adecvate, prin documentul citat, guvernul se angajează să conecteze toate școlile la internet și să continue achiziția de laptopuri sau tablete pentru elevi, studenți și cadre didactice.

Se va înființa ”Platforma națională digitală a educației” care conține atât manualele în format digital, catalogul virtual, dar și alte resurse de învățare și posibilități de evaluare. Platforma va include facilități pentru managementul documentelor de studii și cel al unităților de învățământ”, prevede documentul citat.

ADVERTISEMENT

Ministerul Educației urmează să elaboreze un program de ore remediale care să vizeze fiecare elev care are întârzieri în acumularea cunoștințelor, program care să beneficieze și de o finanțare adecvată. De asemenea, urmează să fie pus un practică programul „Vouchere culturale pentru elevi” având ca scop asimilarea culturii prin acordarea unui voucher este de 250 lei/an, care poate acoperi servicii/bunuri culturale.

Costurile cu creșa și grădinița, suportate de angajatori

În ce privește educația timpurie, noul guvern își propune să generalizeze până în 2025 cuprinderea copiilor de 3-5 ani în învățământul preșcolar, iar necesarul de creșe și grădinițe va fi realizat prin construcții standard.

ADVERTISEMENT

Acordarea creditului fiscal pentru copiii înscriși la creșe și grădinițe astfel angajatorii vor avea posibilitatea de a acoperi parțial costurile de creșă și grădiniță ale angajaților în schimbul unor deduceri de impozit”, este o altă prevedere a programului de guvernare.

Printre obiectivele privind învățământul primar și secundar, sunt menționate:

  • Dezvoltarea programelor „școală după școală” în unităţile de învăţământ de stat şi creşterea calităţii serviciilor oferite, inclusiv prin acordarea unei majorări cu 25% – 30% a salariului de bază, pentru desfășurarea activității în program prelungit, în situația în care, orele din cadrul programului prelungit nu le intră în norma didactică;
  • Standardizarea evaluarii la fiecare disciplină şi an de studiu și digitalizarea evaluărilor și examenelor naționale;
  • Creşterea calităţii învăţământului în mediul rural prin încurajarea procesului de realizare a consorţiilor şcolare;
  • Renunțarea treptată la sistemul de predare simultană.

Pentru învățământul profesional și vocațional se preconizează realizarea unui pachet de sprijin social pentru elevii din medii defavorizate care accesează acest tip de învăţământ, din surse europene/ guvernamentale prin crearea cadrului legal care sa permita cumulul mai multor burse cu bursa profesionala, precum și dezvoltarea centrelor/ campusurilor pentru învăţământ dual, corelate cu cerinţele operatorilor economici din zona respectivă.

Pentru profesori se propune introducerea unui fond de premiere de 2% din bugetul de venituri si cheltuieli al unităților/instituțiilor de învățământ pentru salariații cu rezultate deosebite prin decizia consiliului de administrație a unității/instituției de învățământ. „Este esențială identificarea unei soluții pentru a crește salariile profesorilor, în special ale profesorilor debutanți”, se spune în documentul citat.

Specializare dublă la nivel de studii de licență

Noul guvern promite susţinerea financiară a autorităţilor locale pentru rezolvarea integrală a situaţiilor unităţilor de învăţământ cu toalete în curte, fără acces la apă şi canalizare sau fără internet și identificarea şi reabilitarea şcolilor cu risc seismic sau cu vulnerabilităţi care afectează semnificativ procesul educaţional (grad de risc ridicat la incendiu, în domeniul sanitar etc.)

Pentru învățământul superior, sunt preconizate un set amplu de măsuri printre care:

  1. Reintroducerea dublelor specializări la nivel de licenţă;
  2. Dezvoltarea colegiilor terţiare nonuniversitare, cu precădere în domenii deficitare pe piaţa muncii, anticipând nevoile angajatorilor;
  3. Stabilirea unui cuantum minim pentru bursele studenţeşti;
  4. Stabilirea valorii bursei minime astfel încât să acopere cheltuielile de cazare, pentru masă, materiale de studii pentru fiecare student;
  5. Creșterea cu minim 100% a subvenției cămine-cantine pentru studenții cazați în căminele universităților, pentru a compensa creșterea costurilor la utilități;
  6. Asigurarea asistenței medicale gratuite pentru studenți în campusul universitar, cu creșterea vârstei de acces la servicii medicale gratuite până la 35 de ani.
ADVERTISEMENT