News

Programul IMM Invest nu se aplică și la firmele care vând băuturi alcoolice! Patronul unui club: “Pentru industria cea mai afectată nu se poate face nimic!”. Exclusiv

25.05.2020 | 15:56
Programul IMM Invest nu se aplica si la firmele care vand bauturi alcoolice Patronul unui club Pentru industria cea mai afectata nu se poate face nimic Exclusiv
Programul IMM Invest nu se aplică și la firmele care vând băuturi alcoolice! Patronul unui club: "Pentru industria cea mai afectată nu se poate face nimic!". Sursa: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Programul IMM Invest a fost lansat de Guvernul României în pandemia de COVID-19, astfel încât intreprinderile mici și mijlocii să poată beneficia de credite pentru a-și reporni afacerile afectate de criză.

Programul IMM Invest nu se aplică și la firmele care vând băuturi alcoolice! Site-ul, cu probleme încă de la lansare

Însă, încă din primele minute de la lansare, platforma a întâmpinat probleme. Pe 17 aprilie, site-ul era lansat, însă la doar câteva minute a cedat, iar ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat că site-ul a fost atacat de hackeri:

ADVERTISEMENT

“Nici eu și nici românii onești care au acum nevoie de aceste resurse nu ne așteptam la o asemenea ticăloșie. Nicio problemă. Continuăm. Mergem înainte. Aflăm cine este în spatele acestui atac și îi voi prezenta public.

De un lucru vă asigur pe toți. Pe perioada cât site-ul nu funcționează nu se înregistrează nimeni în acest program. Nu permit nicio șmecherie”, spunea atunci ministrul Finanțelor.

ADVERTISEMENT

Băncile dau vina pe birocrație, pe volumul mare de cereri și pe… dobânda mică!

După ceva mai mult de o lună de la lansarea programului, doar 0,85% dintre solicitările de credite prin programul IMM Invest au fost aprobate, până acum. Iar băncile s-au apărat spunând că birocrația și volumul mare de dosare primit într-un timp atât de scurt nu a permis o procesare eficientă.

În plus, băncile se plâng că un credit IMM cu dobândă medie de 4,3% dat prin IMM Invest este o sursă de câștig mult prea mică pentru instituțiile de credit, care dau acest tip de împrumuturi la o medie de 6% pe an.

ADVERTISEMENT

Firmele care vând alcool au fost anunțate că nu sunt eligibile: “M-au sunat de la trei bănci și mi-au spus că nu se poate!”

Însă, plângerile vin și din partea firmelor care vor să aplice la acest program. Din informațiile FANATIK, de credite date prin IMM Invest, nu pot beneficia firmele care vând alcool, iar aici intră: barurile, restaurantele, terasele, cluburile, etc.

Marius Revent, patronul clubului Tunes din Centrul Vechi al Capitalei a spus pentru FANATIK: “Am aplicat pentru programul IMM Invest şi m-au sunat de la trei bănci. Mi-au spus că ei nu pot să îmi dea credit.

ADVERTISEMENT

Legea spune că nu pot apela societăţile care vând băuturi alcoolice. Practic, pentru industria afectată nu se poate face nimic. Asta este fantastic. Băncile au soluţiile lor, ele vor să vin să alegi soluţiile lor. Dobânda este destul de mare şi nu se vorbeşte despre asta”, a spus patronul localului pentru FANATIK.

Până în acest moment sunt aproximativ 59.000 de cereri pentru credite cu dobânzile garantate de stat prin IMM Invest, iar 53.000 dintre ele au fost transmise către bănci. Însă, problema este că sub 1% dintre aceste cereri au fost aprobate până în momentul de față.

  • 0,85% dintre credite au fost aprobate de bănci prin IMM Invest
  • 59.000 de cereri au fost depuse în cadrul programului IMM Invest

 

ADVERTISEMENT