News

Dacian Cioloș și-a anunțat demisia din fruntea USR. Cătălin Drulă, președinte interimar. Update

Dacian Cioloș și-a anunțat demisia din fruntea USR. Fostul premier va rămân în partid, ca membru. Conducerea interimară va fi preluată de Cătălin Drulă.
07.02.2022 | 18:06
Dacian Ciolos sia anuntat demisia din fruntea USR Catalin Drula presedinte interimar Update
ADVERTISEMENT
07-02-2022
16:08

Dacian Cioloș și-a dat demisia din vârful USR. Cătălin Drulă, președinte interimar

Dacian Cioloș și-a dat demisia din fruntea USR, la 4 luni de la alegerea sa în funcția de președinte.

Fostul premier a susținut o conferință de presă în care și-a explicat decizia radicală.

Până la alegerea unui nou președinte cu puteri depline, USR va fi condus, interimar, de fostul ministru al transporturilor, Cătălin Drulă.

”Mi-am anunțat azi colegii că am decis să demisionez din funcția de președinte după ce Biroul Național a respins planul meu de revitalizare, care decurge firesc din promisiunile mele făcute în campania partidului

Am considerat firesc și de bun simț să-mi dau demisia. Credința mea e că USR e în continuare o alternativă pe scena politică

E nevoie de un partid credibil, conectat la societatea modernă. Rămân în continuare în partid și voi căuta cu ceilalți colegi care cred că partidul are nevoie de împrospătare, reconectare la societate și curajul de a-mi recunoaște limitele pe care trebuie să le depășească

Președinte interimar rămâne Cătălin Drulă, până când conducerea partidului va organiza alegeri. Ar fi important să înceapă o dezbatere în partid și legat de modificarea statutului și sper eu ca forța care a ținut partidul viu să nu plece și să rămână să se bată pentru modernizarea partidului.

Cred că un partid nu poate fi credibil decât în măsura în care are coeziune în interior. În vară i-am propus lui Dan Barna să nu candidăm nici unul pentru a crea condițiile unei regenerări, am ajuns în aceeași situație cu câteva luni mai târziu

Nu mai candidez la funcția de președinte (la congresul extraordinar), nu are nici un sens. Eu am făcut propunerea programului de președinte cu toată sinceritate, fără să am vreo agendă ascunsă. Nu am în calcul să refac proiectul PLUS”, a spus Cioloș.

07-02-2022
13:39

Dacia Cioloș și-ar fi dat demisia din fruntea USR

Dacian Cioloș și-ar fi dat demisia din fruntea USR. Conform Digi24, fostul premier și-a anunțat colegii de această decizie în Biroul Național al partidului.

Anunțul oficial ar urma să aibă loc la ora 18.00, atunci când va avea loc o conferință de presă.

Decizia lui Cioloș vine după ce partidul i-a respins prin vot proiectul de președinte. Cătălin Drulă, vicepreședintele cu cel mai mare număr de voturi, va deveni președintele interimar al USR .

07-02-2022
13:13

USR PLUS are o nouă întrunire, după ce a avut loc Biroul Național

La ora 16:00 are loc o nouă ședință la USR PLUS, în cadrul căreia liderul partidului va anunța dacă își dă demisia. 

Propunerile lui Dacian Cioloș au fost respinse în cadrul Biroului Național al USR.

Programul lui Dacian Cioloș a fost respins în urma Biroului Național al USR

Scorul privind aceste propuneri ar fi fost de 14-11, astfel că programul lui Cioloș a picat, anunță G4media.

De asemenea, după ce rezultatul votului a fost expus, Dacian Cioloș și-a anunțat colegii că le va transmite decizia luată de el în privința demisiei în cursul zilei de luni.

ADVERTISEMENT

El a transmis că va susține o conferință de presă la ora 18:00, în care își va anunța hotărârea.

Votul a fost dat după mai multe ore de discuții și prezentări, iar liderul USR anunța că nu este dispus să accepte modificări ale propunerilor sale în „substanță”, ci doar pentru anumite amendamente.

ADVERTISEMENT

Care au fost propunerile principale care au fost respinse

Este vorba despre trei mari propuneri făcute de Dacian Cioloș și care au fost respinse în Biroul Național al USR.

Prima face referire la o comisie externă care să facă propunerile pentru miniștri și pentru politicile partidului.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Cioloș voia ca excluderile pe motiv de delict de opinie să fie interzise, în timp ce opozanții spuneau că nu există un fenomen de această natură a plecărilor din partid.

Dacian Cioloș dorea și ca secretarului general al USR să fie înlocuit, dar acesta este numit de o majoritate de două treimi din cei 25 de membri ai Biroului Național.

ADVERTISEMENT

Dacian Cioloș spunea înainte de ședință că își va da demisia dacă programul nu trece

Joi, președintele partidului spunea că este dispus să își dea demisia dacă principiile și măsurile propuse de el nu erau acceptate. Același lucru l-a reafirmat și luni, înainte de începerea ședinței.

„Începem curând o întrunire a Biroului Național care are ca scop descoperirea cuvântului „demisie” în ultima noastră ședință.

Vă spun eu ce am spus joi și voi spune și mâine, ca să fie foarte clar: dacă nu există susținere în BN pentru principiile și măsurile propuse, mandatul meu de președinte nu mai are sens.

Și voi continua să lupt pentru acele principii alături de voi, ca simplu membru. Susțin 100% desecretizarea tuturor ședințelor de partid și transparentizarea trebuie să fie un deziderat permanent în politica noastră internă”, spunea Dacian Cioloș înainte de ședință.

ADVERTISEMENT