News

Programul lui Papa Francisc în România. Se va întâlni cu Viorica Dăncilă și Klaus Iohannis

28.05.2019 | 16:29
Programul lui Papa Francisc in Romania Se va intalni cu Viorica Dancila si Klaus Iohannis

Suveranul Pontif va ajunge în România, în ultima zi din luna mai, mai exact vinerea aceasta, pe 31. Autoritățile au pregătit programul și toate evenimentele la care va lua parte Papa Francisc. Peste 25.000 de români sunt așteptați să asculte Sfânta Liturghie de la Catedrala „Sf. Iosif”.

Care sunt instituțiile unde se va opri Papa Francisc

Papa Francisc va face o vizită istorică în țara noastră după 20 de ani de la vizita Papei Ioan Paul al II-lea. Suveranul Pontif va sta în țara noastră timp de 3 zile, la invitația autorităţilor statului român şi a Bisericii Catolice din România. Sub  motto-ului „Să mergem împreună!”, vizita Papei va avea în primul rând un caracter pastoral, dar va însuma şi importante valenţe ecumenice.

Iată care este programul Suveranului Pontif și unde se va opri acesta în prima zi, în Capitală.

  • Ora 8:00. Papa Francisc va pleca de la Roma
  • Ora 11:30. Suveranul Pontif va ajunge pe aeroportul ,,Henri Coandă”
  • Ora 12:05. La palatul Cotroceni va avea loc ceremonia de bun venit
  • Ora 12:20. Suveranul Pontif se va întâlni cu președintele țării, Klaus Iohannis
  • Ora 12:50. Sanctitatea Sa va avea o întâlnire cu premierul, Viorica Dăncilă
  • Ora 13:00. Tot la palatul Cotroceni Papa va ține un discurs și va discuta cu autorităţile, societatea civilă şi corpul diplomatic
  • Ora 15:45. Papa Francisc va pleca de la Cotroceni și se va întâlni cu Patriarhul Daniel, la Palatul patriarhal
  • Ora 16:15. Va avea loc întâlnirea cu Sinodul permanent unde va ţine un discurs
  • Ora 17:00. Sanctitatea Sa va ajunge la noua Catedrală Naţională, unde va fi spusă rugăciunea „Tatăl nostru” și va saluta poporul român
  • Ora 18:10. Suveranul Pontif va fi prezent la Catedrala Sf. Iosif unde va ține Sfânta Liturghie. Potrivit purtătorului de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti (ARCB), Francisc Doboș, 25.000 de persoane s-au înscris pe liste pentru a participa la Sfânta Liturgie, de la Catedrala Sf. Iosif din Bucureşti, de la ora 18:10. „S-au înscris aproximativ 25.000 de persoane, pentru arealul delimitat, dar cu siguranţă vor fi mai multe pe tot traseu”, a transmis  purtătorul de cuvânt al ARCB.

Cei peste 25.000 de oameni sunt rugați să aibă asupra loc un act de identitate, o ținută decentă și un comportament adecvat. Organizatorii vor amenaja zone speciale pentru persoanele cu dizabilități, dar și pentru famiile care vin cu copii mici. Este strict interzis accesul cu băuturi alcoolice, obiecte contondente sau cu animale de companie. După efectuarea controlului de securitate, fiecare persoană va primi un sac care va conține broșura cu programul, o şapcă, o pelerină pentru ploaie, un steguleţ cu drapelul. Sacul pelerinului va mai conține și texte care vor fi citate în timpul slujbei, precum și o decadă de rosariu.

A doua zi, Papa Francisc va pleca spre Iași, iar în ultima zi se va afla în Blaj. Suveranul Pontif va vizita Sanctuarul Marian de la Şumuleu-Ciuc.  Mănăstirea de la Șumuleu Ciuc este o biserică în stil gotic și aparține franciscanilor observanți. De mai bine de 450 de ani mănăstirea este un centru major pentru pelerinaje catolice din Europa.

Suveranul Pontif vine în România, săptămâna aceasta
Care sunt măsurile de securitate pe care le-au luat autoritățile din România pentru vizita Papei
Sursa foto: adevarul.ro

Măsuri speciale de securitate luate de autoritățile românești

Credincioșii care nu se află printre cei 25.000 de norocoși care vor asculta slujba de la Catedrala Sfântul Ioan din Capitală îl pot vedea pe Suveranul Pontif în momentul în care va traversa Bulevardul Kiseleff, între strada Arhitect Ion Mincu şi Piaţa Victoriei. Convoiul în care se va afla Papa Francisc se va deplasa cu viteză redusă și credincioșii vor putea să-l salute.

„Papa Francisc poate fi salutat, la sosirea în România, pe data 31 mai, în zona Bulevardului Kiseleff, între strada Arhitect Ion Mincu şi Piaţa Victoriei. În această zonă coloana Suveranului Pontif va circula cu viteză redusă pentru ca Papa Francisc să-i salute pe cei prezenţi.   Pe celelalte porţiuni ale traseului coloana Suveranului Pontif se va deplasa conform protocolului de securitate impus de eveniment şi de aceea, pe aceste tronsoane de deplasare scad şansele de a-l vedea pe Papa Francisc. Pe traseul de deplasare al coloanei oficiale este interzisă folosirea dronelor” informează  Comitetul Interministerial pentru Securitate.

Toate instituțiile de învățământ publice, dar și private vor avea porțile închise în ziua de vineri, 31 mai, „reuşind să eliminăm o problemă foarte mare, aceea a accesului în zonele care sunt afectate de măsurile organizatorice la nivelul Municipiului Bucureşti”, a declarat viceprimarul Capitalei, Aurelian Brădulescu. O altă măsură pe care autorităților o vor pune în practică este legat de trafic, acesta va fi restricţionat pe mai multe străzi din jurul catedralei, încă de la ora 11:00. În zona Victoriei, traficul va fi redirecționat începând cu ora 16:00. Bucureștenii sunt rugați să nu îşi parcheze maşinile pe străzile vizate. Primăria Capitalei va amplasa în centrul orașului 15 ecrane de dimensiuni diferite unde bucureștenii pot vedea fiecare mișcare pe care o face Papa Francisc pe pământ românesc.