News

Programul ”Masă sănătoasă în școli”, soluția Ministerului Educației pentru a reduce abandonul școlar

Ministerul Educației vrea să introducă Programul ”Masă sănătoasă în școli”. Printr-o astfel de inițiativă se dorește reducerea abandonului școlar.  Ce alimente ar urma să primească elevii?
30.05.2022 | 22:07
Programul Masa sanatoasa in scoli solutia Ministerului Educatiei pentru a reduce abandonul scolar
Alimentele încă nu au fost stabilite pentru Programul ”Masă sănătoasă în școli”. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat luni că din anul școlar 2022-2023 se va introduce în unitățile de învățământ Programul ”Masă sănătoasă în școli”, cu scopul de a reduce abandonul elevilor.

Alimentele vor fi stabilite de Ministerul Sănătății

Programul va fi disponibil pentru următorii 5 ani și dispune de un buget de 1 miliard de euro. Totodată, Ministerul Sănătăţii urmează să stabilească alimentele,  iar Ministerul Agriculturii va avea grijă ca acestea să fie românești.

ADVERTISEMENT

”În total, aceste surse de finanțare vor trebui să genereze 1 miliard de euro pentru finanțarea programului astfel încât să avem o extindere semnificativă a programului de sprijin pentru reducerea abandonului școlar pentru un număr cât mai mare de elevi.

Criteriile vor fi stabilite de către Ministerul Educației, luând în considerare vulnerabilitatea mare și medie din perspectiva abandonului școlar”, a spus Sorin Cîmpeanu, luni, în timpul unei dezbateri la Palatul Parlamentului.

ADVERTISEMENT

În cadrul aceluiași eveniment, organizaţia World Vision a prezentat datele unui studiu conform căruia unu din zece copii din mediul rural nu merg la școală. De asemenea, s-a mai aflat că doi din zece copii spun că uneori părinții le asigură un pachet cu hrană sau chiar niciodată.

”Masa în şcoli este cea care de multe ori poate face diferenţa, mai ales în mediul rural, între decizia părinţilor de a-şi trimite copiii la şcoală sau nu. (…)

ADVERTISEMENT

Lucrul acesta se corelează, din păcate, cu datele prezentate în Monitorul Educaţiei, conform căruia, în anul 2020, rata de părăsire timpurie a şcolii în România a fost de 15,6%, în condiţiile în care la nivel european a fost de 9,9%. Mai grav este că diferenţele sunt extrem de mari între urban şi rural.

Sunt diferenţe care nu se mai întâlnesc în niciun alt stat european. În mediul rural, la nivelul anului 2020, cu o medie naţională foarte mare de 15,6%, rata de părăsire timpurie a şcolii a fost de 23%, iar în mediul urban de puţin peste 5%. La nivel european diferenţele sunt foarte mici, între 10 – 11%”, a mai declarat ministrul educației.

ADVERTISEMENT

Ce școli vor beneficia de acest program

Sorin Cîmpeanu a mai declarat că Ministerul Educației va aproba criteriile de includere a unităților de învățământ în program. Se va pune accent pe cele vulnerabile, în ceea ce privește abandonul școlar.

”Criteriile vor fi stabilite de Ministerul Educaţiei, luând în considerare vulnerabilitatea mare şi medie din perspectiva abandonului şcolar. (…) Prima rundă din Programul Naţional de Reducere a Abandonului Şcolar, finanţat prin PNRR, a realizat deja selecţia unui număr de 1415 şcoli.

Pentru cheltuieli de alte bunuri şi servicii, care presupun costuri de hrană, sunt alocate 224 de milioane de lei, pentru 3 ani. Sunt vizaţii elevii de gimnaziu care vor beneficia de o masă sănătoasă în şcoli.

Urmează runda a doua, în care numărul estimat al elevilor care beneficiază, din gimnaziu, este de 380.000”, a mai declarat Sorin Câmpeanu.

ADVERTISEMENT