News

Programul Noua Casă 2022. Tipuri de locuințe, garanții și avansul necesar pentru un credit garantat de stat

Programul Noua Casă 2022 se acordă în lei, pentru achiziția unei singure locuințe. Tot ce trebuie să știi despre condiții, tipuri de locuințe și avansul necesar.
13.03.2022 | 14:26
Programul Noua Casa 2022 Tipuri de locuinte garantii si avansul necesar pentru un credit garantat de stat
Programul Noua Casă 2022. Foto: Pixabay.com
ADVERTISEMENT

Programul Noua Casă 2022 a primit undă verde. Românii care vor o locuință au la dispoziție două praguri de credite care pot fi accesate. Guvernul a stabilit un plafon de garantare pentru anul 2022 în valoarea de 1,5 miliarde de lei.

Programul Noua Casă 2022. Ce avans trebuie să plătească viitorii proprietari

Din start trebuie precizat faptul că creditele vor fi acordate în lei și doar pentru achiziționarea unei singure locuințe. 

ADVERTISEMENT

Pentru casele al căror preț este de maxim 70.000 de euro, valoarea maximă a creditului este de 66.500 de euro. În acest caz, avansul solicitat este de 5%.

Avans de 15% pentru locuințele de peste 70.000 de euro

Foto: Pixabay

Prin programul Noua Casă 2022 se pot obține credite de maxim 119.000 euro pentru locuințe al căror preț este de maxim 140.000 euro. De această dată, viitorul proprietar trebuie să plătească un avans de 15%. Trebuie menționat și faptul că dobânda solicitată este variabilă. Aceasta este calculată în funcție de indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) la care se adaugă o marjă fixă de maxim 2%.

ADVERTISEMENT

Condiiții de acordare a unui credit imobiliar în programul Noua Casă 2022

Creditul imobiliar prin programul prima casă presupune și plasarea unor bunuri imobile în garanție. Acesta garanții constau în:

  • ipoteca de rang I în favoarea băncii şi a Statului Român asupra imobilului achiziționat prin credit
  • ipotecă mobiliară asupra soldurilor creditoare ale tuturor conturilor deschise la banca finanțatoare
  • depozit colateral constituit în favoarea băncii (este valabil pe întreaga durată a finanțării și reprezintă contravaloarea primelor trei rate de dobândă)
  • Asigurarea obligatorie a locuinţelor (PAD) şi Asigurarea facultativă a imobilului, cesionate în favoarea Statului, reprezentat de Ministerul Finanțelor Publice şi a băncii, pe toată perioada de creditare
ADVERTISEMENT

Programul Noua Casă 2022 nu are limită de vârstă

Cei care doresc să acceseze acest program trebuie să nu dețină în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul/soția nicio locuință, indiferent de modul în care a fost dobândită, sau să aibă în proprietate cel mult o locuință, cu o suprafață utilă mai mică de 50 mp, dar care nu a fost achiziționată prin programul Prima Casă.

Programul Noua Casă 2022 nu are limită de vârstă şi poate fi accesat fie singur, fie împreună cu partenerul de viață.

ADVERTISEMENT