News

Programul Noua Casă 2023. Noi reguli pentru a obține creditul, ce acte sunt necesare

Programul Noua Casă vine cu noi reguli în 2023, fiind anunțate totodată documentele necesare pentru a obține acest tip de credit.
05.02.2023 | 20:26
Programul Noua Casa 2023 Noi reguli pentru a obtine creditul ce acte sunt necesare
Noua Casă 2023. Noile reguli. Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Prin acest program persoanele interesate să cumpere o locuință nouă pot să ia credite garantate de la stat. Deși înscrierea celor interesați nu este posibilă momentan, a fost stabilit deja de un plafon de garanții al programului.

Programul Noua Casă 2023

Până atunci, românii au aflat care sunt noile condiții de înscriere în acest program. Plafonul pentru Programul Noua Casă în 2023 a fost stabilit la o valoare de 1.5 miliarde de lei. Potrivit HG 717/2009 cei care vor să se înscrie în program trebui să respecte niște criterii de eligibilitate și, mai apoi, să depună o cerere în acest sens.

ADVERTISEMENT

Concret, din această cerere trebuie să reiasă că persoana respectivă nu deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția nicio locuință, indiferent de modul și de momentul în care a fost dobândită și că deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția cel mult o locuință, dobândită prin orice alt mod decât prin program (indiferent dacă atunci se numea Prima Casă), în suprafață utilă mai mică de 50 mp.

De asemenea, pot fi eligibili toți cei care îndeplinesc ”condițiile specifice prevăzute în cadrul normelor interne de creditare ale finanțatorilor, dispun de avansul minim necesar și se obligă să constituie un depozit colateral pentru garantarea dobânzii, în valoare egală cu trei rate de dobân”, potrivit Avocatnet.ro.

ADVERTISEMENT

Trebuie știut că prin programul Noua Casă pot fi cumpărate locuințe noi, inclusiv cele construite prin ANL, cu mențiunea că documentele de recepție pentru aceste locuințe au fost semnate cu cel mult cinci ani înainte de data solicitării creditului garantat.

De asemenea, pot fi cumpărate locuințe consolidate sau alte tipuri de locuințe, construite sau consolidate cu cinci ani înainte de data solicitării creditului garantat.

ADVERTISEMENT

Dumitru Nancu, director general al FNGCIMM, a comentat la DC News situația creată. ”Este singurul program prin care poți să-ți achiziționezi o locuință de maximum 140.000 de euro cu TVA redus de 5%, fiind un avantaj. Programul a fost schimbat în 2020, când a fost introdus un nou prag de garantare.

Dacă până atunci, garanția fondului era 59.900, ceea ce însemna un credit de maximum 67.000 de euro, acum avem două tipuri: un credit de maximum 70.000 de euro, cu avans 5%, cel mai mic avans la un credit ipotecar, iar a doua variantă, un credit între 70.000 și 140.000, unde garanția fondului este de 119.000 de euro, acolo avansul fiind de 15%, dar, la fel, este cel mai redus, pe celelalte credite ipotecare avansul fiind de minimum 25%.

ADVERTISEMENT

Noutatea este, așa cum am precizat, că este singura variantă prin care poți achiziționa o locuință cu TVA 5%, în restul cazurilor TVA-ul fiind de 19% de la 1 ianuarie. În rest, programul a rămas neschimbat”, a explicat Dumitru Nancu, conform DC News.

Pe lista actelor necesare pentru a obține un astfel de împrumut sunt trecute solicitarea de garantare, documentele de identitate ale beneficiarilor, antecontractul de vânzare-cumpărare autentificat sau sub semnătura privată cu dată certă precum și extrasul de carte funciară al locuinței, certificatul de eficiență energetică al locuinței.

Totodată, în cazul în care imobilul a mai făcut obiectul finanțării garantate în cadrul programului, pentru care interdicția de înstrăinare a expirat, e necesar acord de la Ministerul Finanțelor și de la banca creditoare pentru înstrăinarea locuinței achiziționate.

ADVERTISEMENT