ADVERTISEMENT
News

Programul „Noua Casă” e un „măr otrăvit” care va crește semnificativ prețurile la apartamente. Avertismentul experților

Autor: Flaviu Popa | 12.07.2020 | 14:26
Programul „Noua Casă” e un „măr otrăvit” care va crește semnificativ prețurile la apartamente. Avertismentul experților
Programul „Noua Casă” este un „măr otrăvit”, cred experții

Economiștii susțin că programul „Noua Casă” este nociv pentru consumatori și pentru statul român, singurii câștigători fiind dezvoltatorii imobiliari.

ADVERTISEMENT

Programul „Noua Casă” va înlocui programul „Prima Casă”, însă este desființat de specialiștii economici din domeniu.

Iancu Guda, președintele Asociației Analiștilor financiar-Bancari din România (AAFBR) crede că actualul program este un „măr otrăvit” care va crește artificial prețurile la imobiliare.

ADVERTISEMENT

Programul „Noua Casă” este nociv populației și statului român

Iniţiativa programului «Noua Casă» (creditul maxim creşte de la 70.000 de euro la 140.000 de euro, cu o valoare a garanţiei de 80%) este foarte nocivă pentru consumatori. Distorsionează piaţa prin susţinerea artificială a cererii şi, implicit, a preţului. În Croaţia, o măsură similară a dus la creşterea preţului cu 20% în maxim 1 an”, a avertizat Iancu Guda.

Conform Adevărul, expertul avertizează asupra riscului ca cererea solvabilă să rămână foarte jos, în timp ce oferta să crească.

ADVERTISEMENT

Guda a remarcat, totodată, că toate aceste credite scumpe au risc mare de default în următorul deceniu, în condițiile în care garanțiile oferite la creditul „Prima Casă” se ridică la 40 miliarde de lei, aproape jumătate din soldul tuturor creditelor ipotecare, peste 4% din PIB.

În aceste condiții, riscul asupra deficitului bugetar poate fi sistemic, în condițiile în care creditele de 140.000 de euro nu se facilitează cu garanții de la stat. „Programul trebuie orientat către cei vulnerabili, cu venituri mici şi care vor să-şi întemeieze o familie… nu către cei cu salarii mari care vor să trăiască în lux, cu împrumuturi scumpe garantate pe bani publici”, a explicat Guda.

ADVERTISEMENT

Expertul este alarmat de faptul că oricine poate beneficia de acest credit, chiar dacă mai deține 4 case, însă e condiționat de faptul de a avea cel puțin un copil. Dezvoltatorii vor fi, astfel, liberi să crească prețul la apartament, în timp ce intermediarii și notarii vor câștiga masiv din comisioane.

Vor avea de pierdut consumatorii care se vor îndatora scump și cu risc de rambursare foarte mare. „Câţi dintre ei îşi permit asemenea credite pentru aceste locuinţe, având în vedere riscurile majore din următoarea perioadă”, s-a întrebat retoric Guda.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!