News

Programul “Noua Casă” începe vineri. Care sunt băncile participante și cine poate solicita credite

26.03.2021 | 11:12
Programul Noua Casa incepe vineri Care sunt bancile participante si cine poate solicita credite
ADVERTISEMENT

Programul ”Noua Casă” începe vineri. Vă spunem în rândurile de mai jos care sunt băncile participante și cine poate solicita credite.

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a transmis joi că a fost finalizată procedura de alocare a plafoanelor anuale ale garantiilor care pot fi emise de către băncile participante. În paralel, Guvernul Romaniei a aprobat plafonul de garantare a programului.

ADVERTISEMENT

Valoarea acestuia este de 1,5 miliarde lei. Totodată, Ministerul Finanțelor a diminuat comisionul de administrare de la 0,40% la un nivel de 0,30% din soldul garanției.

Programul “Noua Casă” începe vineri. Care sunt băncile participante și cine poate solicita credite

„Plafonul va fi distribuit cu acordul Ministerului Finanțelor, urmând ca aplicația informatică să fie deschisă pentru cele 14 bănci participante în program: BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Romaneasca, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Vista Bank, Intesa Sanpaolo Bank si Alpha Bank. De mâine finanțatorii primesc dosare pentru noul Program”, anunță, printr-un comunicat, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor.

ADVERTISEMENT

Locuințele achiziționate prin Programul Noua Casă sunt de trei feluri. În prima categorie intră casele noi, care sunt destinate achiziționării. Sunt incluse aici și cele construite prin programele derulate de Agenţia Naţională pentru Locuinţe. Pentru acestea, documentele de recepție la terminarea lucrărilor de construcţii noi au fost semnate cu maxim cinci ani înainte de data în care este solicitat creditul.

A doua categorie cuprinde locuințele consolidate, destinate achiziționării. Pentru acestea documentele de recepţie la terminarea lucrărilor de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic trebuie să fie semnate, la fel ca și în primul caz, cu maxim cinci ani înainte de gata în care este solicitat creditul garantat.

ADVERTISEMENT

Ultima categorie include alte categorii de locuinţe, recepţionate la la momentul terminării „lucrărilor de construcţii noi sau de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic, după caz, cu mai mult de 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat”. 

Cei ce doresc să doresc să achiziționeze o locuință în cadrul acestui program trebuie să îndeplinească trei condiții. Eventualii beneficiari ai programului, persoane fizice, trebuie să declare pe propria răspundere că nu dețin, în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia, nicio locuință sau cel mult una, cu suprafaţa utilă mai mică de 50 mp și achiziționată în orice alt fel, dar nu prin program.

ADVERTISEMENT

A doua condiție reglementează numărul caselor ce pot fi achiziționate. Beneficiarii pot să achiziționeze, prin cadrul acestui program o singură locuință, care se află pe teritoriul României. În plus, oamenii trebuie să aibă calitatea de împrumutat în raport cu finanţatorul.

„Programul Noua Casă își păstrează și în anul 2021 principalele avantaje majore, față de orice alt credit ipotecar: avansul minim, dobânda avantajoasă și garanția de stat. Plafonul de garantare pe care îl avem la dispoziție anul acesta va răspunde solicitărilor a peste 18.000 aplicanți în program. Având în vedere particularitățile acestui an, Guvernul a decis diminuarea comisionului de administrare, pentru a ușura sarcina tuturor românilor care au apelat la un credit ipotecar cu garanție de stat,” a declarat Dumitru Nancu, director general al FNGCIMM.

„Programul Noua Casă este cel mai eficient instrument anticiclic aplicat sectorial de către Guvernul României, având în vedere că 3 din 4 credite ipotecare, din totalul creditelor acordate de către sistemul bancar, sunt accesate prin program. În timp ce soldul garanțiilor Prima Casă și Nouă Casă, aflate în portofoliul FNGCIMM, începând cu anul 2009, a ajuns la un număr de peste 275.000, cu o valoare totală de 24,5 miliarde lei ce susțîn finanțări de 50 miliarde lei, rată de default se menține subunitară, la 0,30%.  Prin program sunt sprijiniți cetățenii României, precum și întregul ecosistem economic creat în jurul acestui program,” a adăugat.

ADVERTISEMENT