News

Eugen Teodorovici, despre programul “Prima Casă”! De când va deveni “O familie, O casă”

04.06.2019 | 18:40
Eugen Teodorovici despre programul Prima Casa De cand va deveni O familie O casa

Programul „O familie, O casă”, care trebuie să înlocuiască programul „Prima Casă”, va intra în vigoare încă de la finalul lunii iunie, se arată într-un proiect de OUG publicat de Ministerul Finanțelor Publice la sfârșitul lunii mai. Noua variantă a programului are o serie de beneficii, printre care se numără o dobândă fixă, dar și mărirea plafonului maxim care poate fi accesat.

Programul „O familie, o casă” va avea mai multe facilități

Astfel, programul „O familie, o casă” vine cu dobânzi fixe cuprinse între 0,9% şi 5,5%, iar plafonul maxim care poate fi accesat se ridică la 570.000 lei (aproximativ 120.00 euro), faţă de un plafon pe programul „Prima Casă” de 250.000 lei. Ministrul Eugen Teodorovici. În cadrul proiectului de OUG se menţionează că avansul este propus a fi între 5 şi 10% din suma solicitată, locuinţa trebuie să aibă minim două camere şi o suprafaţă cuprinsă între 50 mp şi 100 mp. Întrebat în cadrul unei conferințe când ar putea să intre în vigoare noul program, Eugen Teodorovici a spus că acesta ar putea fi aplicat din ultima săptămână a luniii iunie.

Noutăţile principale vin la nivel de dobândă, unde costul creditului este de 5,5% pe toată durata creditului, faţă de „Prima Casă”, unde dobânda este formată dintr-o marjă fixă de maxim 2%, plus o dobândă variabilă ROBOR/IRCC. Proiectul mai presupune o serie de subvenţii, astfel încât se aplică reducerea cu 2,6% a dobânzii pe toată durata creditului pentru cei care au venituri nete lunare mai mici de 6.000 lei individual, de 7.000 lei pentru o familie formată din doi adulţi sau un beneficiar care este asistent maternal pentru un copil, de 8.000 lei pentru o familie cu un copil şi de 9.000 lei pentru o familie cu doi sau mai mulţi copii, anunță Ziarul Financiar.

Programul „O familie, o casă”, propus de ministrul Eugen Teodorovici, ar putea fi pe picioare de la sfârșitul lunii iunie *foto: adevarul.ro
Programul „O familie, o casă”, propus de ministrul Eugen Teodorovici, ar putea fi pe picioare de la sfârșitul lunii iunie *foto: adevarul.ro

Care sunt celelalte facilități din programul „O familie, o casă”

În continuare se va aplica reducerea dobânzii cu încă 1% pentru beneficiarii care au un copil sau sunt asistenţi maternali pentru un copil, şi cu 2 puncte procentuale pentru cei care au doi sau mai mulţi copii sau sunt asistenţi maternali pentru doi sau mai mulţi copii, cu vârsta de până la 18 ani sau de până la 26 ani dacă urmează o formă de învăţământ de lungă durată.

Veniturile nete ale persoanei sau familiei care contractează creditului nu pot depăşi următoarele valori: 8.000 lei net/persoană, 10.000 lei/ familie cu doi membri sau familie formată din adult şi copil, 11.000 lei pentru o familie cu trei membri sau un adult şi doi copii, şi 12.000 lei pe familie formată din doi adulţi şi minim 2 copii.

Vârsta maximă a beneficiarilor nu poate depăşi 55 de ani.