News

Programul Papei Francisc în România pe 1 iunie. Suveranul Pontif merge la Şumuleu Ciuc şi Iaşi 

31.05.2019 | 22:50
Programul Papei Francisc in Romania pe 1 iunie Suveranul Pontif merge la Sumuleu Ciuc si Iasi

Papa Francisc a sosit în România pe 31 mai și pe tot parcursul zilei s-a întâlnit cu reprezentanți ai României, a primit și a oferit cadouri, iar spre seară a ținut Sfânta Liturghie la Catedrala Sfântul Iosif din Capitală unde s-au strâns peste 50.000 de oameni. A fost o zi lungă și încărcată pentru Sanctitatea Sa, iar pe 1 iunie, va pleca spre orașul din inima Moldovei, Iași, unde va lua parte la alte evenimente. Tot mâine, Suveranul Pontif va vizita și Mănăstirea franciscană de la Șumuleu Ciuc.

Care este programul Papei Francisc din timpul vizitei istorice de la Iași, de sâmbătă, 1 iunie

Iată care este programul Suveranului Pontif de sâmbătă, 1 iunie și locurile pe care le va vizita în timpul petrecut în Iași.

  • 09:30 – Plecarea cu avionul la Bacău
  • 10:10 – Sosirea pe aeroportul din Bacău şi transferul cu elicopterul la stadionul din Miercurea-Ciuc
  • 11.30 – Sfânta Liturghie la sanctuarul din Şumuleu Ciuc. Omilia Sfântului Părinte
  • 16.10 – Transferul Sfântului Părinte cu elicopterul pe aeroportul din Iaşi
  • 17:25 – Vizita la catedrala “Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iaşi
  • 17.45 – Întâlnirea mariană cu tinerii şi cu familiile pe platforma din faţa Palatului Culturii din Iaşi, Discursul Sfântului Părinte
  • 19:00 – Plecarea cu avionul spre Bucureşti
  • 20:00 – Sosirea pe Aeroportul Henri Coandă-Otopeni la Bucureşti

Suveranul Pontif va fi așteptat de 200 de coriști de la șase coruri din oraș care vor interpreta inmul special compus pentru acest eveniment major. În timpul vizitei de la Catedrala “Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iaşi, Papa Francisc se va închina unei icoane care o înfățișează pe Maria cu pruncul Isus în brațe. Icoana catolică are 200 de ani vechime și a fost sfințită de Suveranul Pontif, în urmă cu 4 ani. Icoana a fost adusă de autoritățile române special pentru acest eveniment de la Sanctuarul Marian de la Cacica. 

Sanctitatea Sa va avea o întâlnire mariană cu tinerii și cu familiile acestora pe scena amplasată în fața Palatului Culturii din Iași unde va ține și un discurs. Un tânăr de numai 22 de ani se va destăinui în fața Suveranului Pontif și va vorbi despre problemele, greutățile, dar și bucuriile prin care trece el și cei 28 de membri, din 3 generații. ioan paulAcest eveniment este ultimul desfășurat la Iași, ulterior Papa Francisc va pleca cu papamobilul spre aeroportul din Iași și va ateriza pe Aeroportul Henri Coandă-Otopeni, seara târziu. 

Sanctitatea Sa se va închina la o icoană veche de 200 de ani
Suveranul Pontif va vizita Iași, pe 1 iunie și va sta de vorbă cu mai multe familii, una dintre ele are 28 de membri

Suveranul Pontif va petrece ultima zi la Blaj unde va beatifica 7 preoți. Cine sunt aceștia

Papa Francisc va beatifica duminică, pe 2 mai, 7 episcopi greco-catolici români, pe Câmpia Libertății de la Blaj. Vestea a fost primită cu recunoștință adâncă și cu mare bucurie de Biserica Catolică locală. Așadar, Valeriu Traian Frenţiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu şi Iuliu Hossu vor fi recunoscuți drept martiri după ce între anii 1950 – 1970 au fost uciși din ură față de credință în mai multe locuri din România.

Papa Ioan Paul al II-lea a beatificat în urmă cu 20 de ani primul român, pe fratele Ieremia Valahul și a rostit în limba română cuvinetele: ,,Adresându-mă vouă, românilor, în limba voastră, mă bucur că aţi cerut să fie aşezată în candelabru această făclie aprinsă. Voi aţi descoperit mesajul său şi v-aţi unit în jurul persoanei lui, care sintetizează şi exprimă tradiţia voastră creştină şi aspiraţiile voastre, istoria voastră bimilenară, aşa de bogată, cu atâtea valori de credinţă. Ieremia Valahul este primul român care se ridică oficial la gloria altarelor.

El, care în viaţa sa a realizat o sinteză armonioasă între patria naturală şi cea adoptivă, să contribuie, acum proclamat fericit, la promovarea păcii între naţiuni şi la unitatea creştinilor, arătând, cu exemplul [său], drumul principal, adică dragostea activă pentru fraţi». Apoi, revenind la limba italiană, Sfântul Ioan Paul al II-lea încheia predica spunând că «noii Fericiţi s-au lăsat învăţaţi de Biserică, pe care au iubit-o şi urmat-o cu mare docilitate, şi au ajuns astfel la acea culme de desăvârşire şi sfinţenie spre care Biserica nu încetează să arate şi să călăuzească sufletele”,  au fost cuvintele Sfântului Părinte la omilia Sfintei Liturghii din 30 octombrie 1983, la bazilica Sfântul Petru.

 

Tags: