News
notix pixel id

Programul „Prima casă” revine, dar cu schimbări majore și o nouă denumire! Suma la care va putea ajunge un credit

09.07.2020 | 23:42
Programul „Prima casă” revine, dar cu schimbări majore și o nouă denumire! Suma la care va putea ajunge un credit
Programul "Noua Casă" începe vineri. Care sunt băncile participante și cine poate solicita crediteSursa Foto: Proarges.ro
ADVERTISEMENT

Vești bune pentru românii care așteptau cu nerăbdare o nouă ediției a programului „Prima Casă” pentru a-și putea cumpăra în sfârșit o locuință. Acesta a fost aprobat în cadrul ședinței de Guvern de joi, 9 iulie și vine cu modificări importante față de varianta anterioară.

Potrivit șefului Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, cea mai importantă vizează majorarea plafonului pentru creditele folosite la achiziţia de locuinţe noi, construite în ultimii cinci ani. Ordonanţa de urgenţă adusă în discuție a fost adoptată în primă lectură, urmând ca după primirea avizului de la Consiliul Legislativ să fie adoptată în formă finală.

Totodată, trebuie spus că liberalii au decis să schimbe denumirea programului în „Noua Casă” pentru a încuraja construcțiile noi. Nu au fost uitate, însă, nici restul locuințelor, construite cu mai bine de cinci ani în urmă, pentru că vor beneficia la rândul lor de o majorare a plafonului.

ADVERTISEMENT

„Prima Casă” se transformă în „Noua Casă” și vine cu majorări ale plafoanelor de credit

Un alt program în zona economică, de această dată pentru stimularea dezvoltărilor imobiliare şi a sectorului construcţiilor, vizează modificarea programului cunoscut ca «Prima casă». În noua formulă propusă de Ministerul Finanţelor programul se va numi «Noua casă» şi sunt câteva modificări importante aduse în cadrul acestui program pentru a stimula dezvoltarea imobiliară şi sectorul construcţiilor şi, în acelaşi timp, pentru a veni în sprijinul celor care doresc să achiziţioneze în perioada următoare o locuinţă nouă.

Astfel, s-a majorat plafonul pentru creditele pentru achiziţia de locuinţe noi de la 70.000 de euro la cel puţin 140.000 de euro, cu o valoare a garanţiei de 80% din valoarea creditului. Este o modificare substanţială, radicală, care are în vedere dezvoltarea sectorului imobiliar, inclusiv pentru locuinţele de până la 120 de metri pătraţi, astfel încât cei care au posibilitatea şi doresc să acceseze o astfel de facilitate să poată achiziţiona şi apartamente mai mari decât cele care sunt în prezent pe piaţă prin programul «Prima cas㻓, a declarat Ionel Dancă.

ADVERTISEMENT

Schimbarea este importantă, având în vedere că vechiul program „Prima Casă” avea un plafon de 66.500 de euro. Pentru locuințele mai vechi, împrumutul este limitat la 70.000 de euro, față de 57.000, cât a fost la ediția precedentă.

 60% din creditul pentru o locuință de 100.000 de euro va fi garantat de stat

Proiectul publicat de Ministerul Finanțelor prevede că statul va garanta un procent de 60% din creditele pentru achiziţionarea unei locuinţe noi, de maximum 100.000 de euro. În ceea ce privește achiziţia unei alte categorii de locuinţe, în valoare maximă de 70.000 de euro, statul va garanta 50% din valoarea creditului, exclusiv dobânzile. De asemenea, se menţine avansul minim de 5% din preţul de achiziţie al locuinţei, acesta reprezentând diferenţa dintre preţul de achiziţie al locuinţei rezultat din antecontractul de vânzare-cumpărare şi finanţarea garantată.

ADVERTISEMENT

Schimbările preconizate prin prezentul act normativ facilitează accesul persoanelor fizice la achiziţia unei locuinţe noi în cadrul Programului sau la alte categorii de locuinţe prin acordarea de garanţii de stat în favoarea fiecărui beneficiar pentru una dintre următoarele categorii de credite, după cum urmează:

a) credit acordat unui beneficiar pentru achiziţionarea unei locuinţe noi, în valoare maximă de 100.000 de euro, echivalent lei, garantat de către stat, prin Ministerul Finanţelor Publice, în procent de maximum 60% din valoarea creditului, exclusiv dobânzile, comisioanele şi spezele bancare aferente creditului garantat;

ADVERTISEMENT

b) credit acordat unui beneficiar pentru achiziţia unei alte categorii de locuinţe, în valoare maximă de 70.000 euro, echivalent lei, garantat de către stat, prin Ministerul Finanţelor Publice, în procent de maximum 50% din valoarea creditului, exclusiv dobânzile, comisioanele şi spezele bancare aferente creditului garantat“, se arată în nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de act normativ.

Potrivit MFP, prin stabilirea unor valori diferenţiate ale finanţărilor garantate, care cresc progresiv în funcţie de încadrarea locuinţelor în categoria noi, s-a urmărit stimularea achiziţiei de locuinţe noi, superioare din punct de vedere calitativ, în vederea înnoirii şi creşterii calităţii fondului locativ, având ca rezultat implicit şi relansarea sectorului de construcţii.

ADVERTISEMENT

Acelaşi scop s-a urmărit şi prin diferenţierea procentelor de garantare în funcţie de încadrarea locuinţelor în categoria noi, menţinându-se astfel politica legislaţiei actuale în vigoare de diferenţiere a procentelor de garantare în funcţie de această încadrare.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
  • Nr. 866. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri