News

Programul ”Prima Casă” se transformă în programul ”O familie, o casă”. Președintele a promulgat legea inițiată de Eugen Teodorovici

02.04.2020 | 13:44
Programul Prima Casa se transforma in programul O familie o casa Presedintele a promulgat legea initiata de Eugen Teodorovici
ADVERTISEMENT

Președintele  Klaus Iohannis a promulgat legea inițiată de fostul ministru de Finanțe, Eugen Teodorovici, prin care programul ”Prima Casă” va fi destinat în primul rând celor cu venituri mici, sub numele de ”O familie, o casă”.

Se  introduce o limită a veniturilor

La data solicitării creditului garantat, veniturile nete lunare ale beneficiarului individual sau ale beneficiarului împreună cu soţul sau soţia, după caz, nu pot depăși valoarea de 4.500 lei”,  stipulează principale prevedere a legii promulgate joi de către șeful statului.

ADVERTISEMENT

În cazul în care soții au în întreținere cel puțin un copil, pragul crește la 7.000  de lei.

O altă condiție impusă potențialilor beneficiari este ca ”pe durata contractului de credit obţinut în cadrul Programului, să nu dobândească individual sau împreună cu familia o cotă de peste ½ inclusiv dintr-o altă locuinţă situată în mediul urban, cu excepţia celor dobândite prin moştenire.”

ADVERTISEMENT

Avansul minim este de 5 % din preţul de achiziţie al locuinţei sau din valoarea costului de construire a locuinţei, acesta reprezentând diferenţa dintre preţul de achiziţie al locuinţei rezultat din antecontractul de vânzare-cumpărare sau valoarea din contractul de antrepriză şi finanţarea garantată. Preţul de achiziţie a locuinţei este de maximum 70.000 de euro, iar valoarea finanţării garantate este de maximum 66.500 euro.

Dobânzi subvenționate pentru familiile cu copii

Caracterul social al programului, în forma propusă de Eugen Teodorovici, este arătat și de prevederile legate de subvenționarea dobânzii:
a) reducerea cu 0,5 puncte procentuale a ratei dobânzii creditului garantat pe toată durata Programului pentru familiile cu un singur copil;
b) reducerea cu un punct procentul a ratei dobânzii creditului garantat pentru familiile cu doi sau mai mulţi copii;
c) reducerea cu două puncte procentuale a ratei dobânzii creditului garantat pentru persoanele care fac pare dintr-un grup vulnerabil.

ADVERTISEMENT