News

Programul Prima Conectare. Ce persoane pot beneficia de 1.900 de euro pentru apă și canalizare

Programul Prima Conectare a doua rundă de atragere de fonduri. Cine poate beneficia de ajutorul de stat de 1.900 de euro.
04.06.2023 | 21:59
Programul Prima Conectare Ce persoane pot beneficia de 1900 de euro pentru apa si canalizare
Programul Prima Conectare se adresează persoanelor vulnerabile / Foto: Inquam Photos
ADVERTISEMENT

Programul Prima Conectare vine în sprijinul persoanelor cu venituri reduse pentru branșarea la sistemul public de alimentare cu apă și canalizare. Până la 26 iulie, se desfășoară a doua rundă de atragere de fonduri în cadrul acestui program finanțat din PNRR.

Programul Prima Conectare, pentru cei cu venituri reduse

Programul Prima Conectare urmărește „sprijinirea familiilor și persoanelor singure cu venituri reduse (care au media veniturilor bănești nete lunare sub salariul minim brut pe țară garantat la plată pe membru de familie) pentru plata cheltuielilor de branșare/racordare la sistemul public de alimentare cu apă și/sau de canalizare”, potrivit Administrației Fondului pentru Mediu.

ADVERTISEMENT

Apă și canalizare conform directivelor UE

Scopul programului este protejarea mediului de apele uzate evacuate în orașe și sate, rezultate din activitățile umane, manajere sau industriale. Programul Prima Conectare urmărește creșterea accesului tuturor categoriilor sociale la un serviciu public de apă/canalizare în conformitate cu directivele în domeniu ale Uniunii Europene.

În cadrul programului „beneficiarul final al proiectului este persoana singură/membrul familiei cu venituri reduse (media veniturilor bănești nete lunare sub salariul minim brut pe țară garantat la plată pe membru de familie), care locuiește într-o gospodărie neracordată/nebranșată la sistemul public de alimentare cu apă și/sau de canalizare în numele căreia un solicitant de finanțare a depus o cerere de finanțare care a fost aprobată”.

ADVERTISEMENT

Sume de până la 1.900 de euro

Beneficiarul finanțării este „solicitantul de finanțare căruia i-a fost aprobată cererea de finanțare depusă în cadrul Programului și care a încheiat contract de finanțare” cu Administrația Fondului pentru Mediu. În cadrul programului, persoanele  cu venituri mici, pot beneficia de până la 1.900 de euro pentru branșarea/racordarea la alimentarea cu apă și canalizare.

„Valoarea maximă eligibilă a proiectului corespunde unui cost unitar de cel mult 1.900 euro/gospodărie racordată și/sau branșată la sistemul public de alimentare cu apă şi de canalizare, fără TVA”, precizează AFM.

ADVERTISEMENT

Banii nu pot fi ceruți direct

Programul Prima Conectare specifică faptul că acești bani nu pot fi ceruți în mod direct de cei interesați, ci prin intermediul „operatoriilor de servicii de utilități publice/operatorii regionali de servicii de utilități publice din sectorul de apă/apă uzată”. Deci doritorii trebuie să se adreseze firmelor (companiilor) care se ocupă cu aceste servicii în localitățile lor de domiciliu.

Cine poate solicita operatorilor racordarea

Potrivit AFM, în cadrul programului sunt eligibile persoanele fizice care îndeplinesc următoarele condiții: „Este persoană singură cu venituri reduse/face parte dintr-o familie cu venituri reduse (media veniturilor bănești nete lunare sub salariul minim brut pe țară garantat la plată pe membru de familie).

Are domiciliul într-o gospodărie neracordată/nebranșată la sistemul public de alimentare cu apă și/sau de canalizare și care se află pe raza teritorială a UAT (unitatea administrativ teritorială) care a delegat operatorului solicitant de finanțare gestiunea serviciului public de alimentare cu apă și/sau de canalizare, în baza unui contract de delegare a gestiunii.

ADVERTISEMENT

Își exprimă acordul cu privire la participarea în cadrul programului, respectiv acordul cu privire la îndeplinirea tuturor formalităților și realizarea lucrărilor necesare pentru racordarea/branșarea gospodăriei în care locuiește la sistemul centralizat de canalizare/alimentare cu apă”.

Programul Prima Conectare: informații ce trebuie oferite

Persoanele fizice care-și dau acordul trebuie ofere următoarele informații: „Datele de identificare ale utilizatorului, date privind localizarea gospodăriei (identificată cu nr. cadastral sau, dacă acesta nu există, cu denumirea străzii și nr. gospodăriei), acordul cu privire la participarea în cadrul programului prin intermediul solicitantului de finanțare, respectiv acordul cu privire la îndeplinirea tuturor formalităților necesare de către solicitantul de finanțare pentru obținerea avizelor/acordurilor/autorizațiilor în vederea racordării/branșării gospodăriei în care locuiește la sistemul public de alimentare cu apă și/sau de canalizare.

Acordul cu privire la realizarea de către solicitantul de finanțare a lucrărilor necesare racordării/branșării care presupun intervenții pe terenul unde se va realiza investiția, Acordul în legătură cu elaborarea, în numele său, de către solicitantul de finanțare, și transmiterea cererii de finanțare, precum și pentru încheierea contractului de finanțare cu AFM.

Consimțământul utilizatorului privind prelucrarea datelor cu caracter personal (nume, prenume, CNP, adresă gospodărie etc.), angajamentul utilizatorului de a permite accesul neîngrădit solicitantului finanțării pe terenul pe care se va realiza investiția, precum și accesul autorităților, cu rol de verificare și control”.

Condiții pentru terenuri și imobile

În egală măsură, „imobilul/imobilele (terenurile) care fac obiectul lucrărilor de branșare trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții :să fie liber de orice sarcini sau interdicții ce afectează implementarea proiectului, cu excepția cazului în care este afectat de o ipotecă imobiliară.

Să nu facă obiectul unor litigii având ca obiect dreptul invocat de către solicitant pentru realizarea proiectului, aflate în curs de soluționare la instanțele judecătorești. Să nu facă obiectul revendicărilor potrivit unor legi speciale în materie sau dreptului comun”.

 

Viitorii miri, îngroziţi cu gândul la
Viitorii miri, îngroziţi cu gândul la "taxa pe darul de nuntă". Ciolacu explică impozitul de 70% pe veniturile nejustificate
VIDEO | Momentul în care Buzatu primește mita de 1,2 milioane de lei...
VIDEO | Momentul în care Buzatu primește mita de 1,2 milioane de lei de la omul de afaceri care l-a denunțat
FOTO Schimbarea de look a lui Ianis Hagi. Cum se poartă fiul ”Regelui”...
FOTO Schimbarea de look a lui Ianis Hagi. Cum se poartă fiul ”Regelui” în actualul sezon
Spaima litoralului, dezvăluire despre impresarul condamnat la închisoare: Giovanni Becali chiar e mafiot
Spaima litoralului, dezvăluire despre impresarul condamnat la închisoare: Giovanni Becali chiar e mafiot
Fost ofițer CIA: „România poate fabrica noi tipuri de armament pentru NATO, poate...
Fost ofițer CIA: „România poate fabrica noi tipuri de armament pentru NATO, poate juca un rol de lider în UE” | EXCLUSIV
PEDEAPSĂ ANULATĂ pentru Simona Halep?! Anunț uriaș despre verdictul TAS
PEDEAPSĂ ANULATĂ pentru Simona Halep?! Anunț uriaș despre verdictul TAS
VIDEO Judecătoarea care a apărut pe jumătate goală într-o audiere virtuală: „Sunt singura...
VIDEO Judecătoarea care a apărut pe jumătate goală într-o audiere virtuală: „Sunt singura femeie care nu are dreptul să poarte costum de baie”
Ei sunt adevărații câștigători de la Vocea României. Nu au plecat cu marele...
Ei sunt adevărații câștigători de la Vocea României. Nu au plecat cu marele premiu, dar sunt auziți pe toate posturile de radio
Pescobar, reclamat de un celebru interlop. Urmează răzbunarea
Pescobar, reclamat de un celebru interlop. Urmează răzbunarea
Cum a reacționat Gigi Becali când o tânără i-a bușit bolidul de 500.000...
Cum a reacționat Gigi Becali când o tânără i-a bușit bolidul de 500.000 de euro. Reacția lui a devenit virală pe rețelele de socializare
Cine este Larisa, sexy-angajata lui Pescobar! Tânăra se afişează în ipostaze provocatoare, dar...
Cine este Larisa, sexy-angajata lui Pescobar! Tânăra se afişează în ipostaze provocatoare, dar Pescobar jură că nu e nimic între ei: E mâna mea dreaptă!
Anul 2024 este, în zodiacul chinezesc, anul Dragonului. Cum ne afectează?
Anul 2024 este, în zodiacul chinezesc, anul Dragonului. Cum ne afectează?