News

Programul RABLA 2019 a început! Ce trebuie să știe cei care vor să-și cumpere mașină nouă

12.04.2019 | 10:57
Programul RABLA 2019 a inceput Ce trebuie sa stie cei care vor sasi cumpere masina noua

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a anunțat că, de azi, 12 aprilie, se dă startul la programul Rabla Clasic și Rabla Plus. Astfel,  ediția de anul acesta este cea cu numărul 15. “Le spun tuturor românilor că de vineri, din data de 12 (aprilie, n.r.), se pot deja înscrie în Programele Rabla Clasic şi Rabla Plus. Le doresc succes să-şi cumpere o maşină nouă.

Îmi doresc aşa cum am făcut şi anul trecut să reuşim cu ajutorul Guvernului să dublăm suma pe care acum o avem înscrisă în buget, de 320 milioane lei pentru circa 35.000 de prime de casare. Îmi doresc foarte mult ca programul pe care azi îl lansăm să se dovedească şi în această ediţie a fi unul iubit de români şi care să poată să aducă un plus din toate punctele de vedere pentru noi toţi”, a declarat ministrul Mediului în timpul vizitei de miercuri de la Titu.

35.000 de prime de casare

Începând de astăzi persoanele fizice se pot înscrie pentru achiziționarea unui autovehicul nou, cu emisii scăzute. Suma alocată pentru mașinile noi mai puțin poluante este de peste 320 milioane de lei echivalent celor 35.000 de prime de casare. Și persoanele juridice por depune dosare de acceptare la Administrația Fondului pentru Mediu pentru programul Rabla 2019.

Cuantumul primei de casare este la fel ca și anul trecut, de 6.5000 lei pentru Rabla Clasic și 10.000 pentru Rabla Plus și se acordă pentru un autovehicul nou al cărui sistem de propulsie nu depășește 130 g CO2/km. La această primă de casare se poate adăuga un ecobonus de 1.000 lei pentru un autovehicul al cărui sistem de propulsie generează o cantitate de emisii maximă de 98 g CO2/km în regim de funcționare mixt. Mai există și un ecobonus în valoare de 1.700 lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou, dar cu sistem de propulsie hibrid.

Dacă se îndeplinesc ambele condiții de la sus, cele două ecobonusuri se pot cumula cu prima de casare. Anul acesta suma alocată pentru programul Rabla Plus este de 93 milioane de lei, buget care poate fi accest de persoane fizice, dar și juridice. În plus, pentru a stimula achiziția de autovehicule electrice, Administrația Fondului pentru Mediu finanțează proiectul Rabla cu 90 de milioane de lei, bani care vor fi alocați pentru încaărcare performante în municipiie reședință de județ.

Program RABLA 2019 a început
Program RABLA 2019 a început

Condițiile prin care intri în posesia primei de casare

Persoanele fizice care doresc să acceseze Programul Rabla 2019 trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • are domiciliul sau reşedinţa în România;
  • nu are obligaţii de plată la bugetul local;
  • s-a înscris la un producător validat în vederea achiziţionării unui autovehicul nou, obţinând nota de înscriere;
  • a predat autovehiculul uzat unui colector autorizat şi a obţinut certificatul de distrugere;
  • a radiat din evidenţa circulaţiei autovehiculul uzat şi a obţinut certificatul de radiere;
  • a prezentat producătorului validat dovada distrugerii şi a radierii din evidenţa circulaţiei a autovehiculului uzat;
  • a achiziţionat autovehiculul nou de la producătorul validat care a eliberat nota de înscriere

ITP-ul nu mai este obligatoriu

Inspecția Tehnică Periodică (ITP-ul), nu mai este obligatorie anul acesta. Dacă în anii anteriori mașinile trebuiau să aibă ITP-ul valabil, acum nu mai e necesar acest aspect. În schimb, mașina care ajunge la casat trebuie să aibă cel puțin 8 ani.

Am renunţat la acest ITP pentru maşinile parcate în curţile oamenilor, pentru că te costă ITP-ul mai mult decât te costă să-ţi iei un voucher, o primă de casare prin Programul Rabla Clasic”, a declarat ministrul Mediului,Graţiela Gavrilescu.

Tags: