News

Programul Rabla 2019. N-ai ITP, nu te încadrezi. De acord?

23.09.2018 | 23:16
Programul Rabla 2019 Nai ITP nu te incadrezi De acord

Ministerul Mediului vrea ca mașinile care vor fi casate prin programul Rabla 2019 să aibă Inspecția Tehnică Periodică valabilă! Așadar, rablele trebuie să treacă testele din ce în ce mai drastice ale ITP-ului!

Schimbările sunt propuse prin Proiectul de ordin de ministru privind modificarea și completarea Ghidului de finanţare a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional 2017 – 2019, ce a fost lansat recent în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Mediului. Actul normativ are nevoie, pentru a se putea aplica, de semnătura ministrului Mediului și de publicarea în Monitorul Oficial.

Câți bani poți lua prin programul Rabla 2019

Cea mai importantă schimbare propusă la programul Rabla 2019 este cea legată de condițiile pe care trebuie să le îndeplinească mașinile pentru a putea fi casate. Mai exact, mașinile care vor putea fi casate de către persoanele sau firmele care vor dori să beneficieze de sprijin financiar de la stat prin programul Rabla de anul viitor vor trebui să aibă, pe lângă vechimea mai mare de opt ani, inspecția tehnică periodică valabilă.

Rablele din 2019 vor trebui să fie înmatriculate în țara noastră și să aibă cel puțin componentele esențiale, respectiv motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, şasiu, dar şi echipamentele electronice de gestionare a funcţiilor autovehiculului şi catalizatorul, dacă acestea au fost montate pe mașină din fabricaţie. În cazul în care anul înmatriculării înscris în cartea de identitate este anterior anului fabricaţiei, se va considera an de fabricaţie anul înmatriculării.

Citește și CODUL RUTIER. Şoferii rămân fără talon, dacă nu au ITP valabil

Citește și Avea o rablă în garaj de mai bine de 20 de ani! A rămaş şocat când a auzit oferta pentru ea!

Programul Rabla 2019 vine cu o primă de casare care va avea tot valoarea de 6.500 de lei, dar mașinile care se vor putea achiziționa vor trebui să genereze cel mult 120 g CO2/km, spre deosebire de limita din acest an, care este de 130 g CO2/km.

Șoferii care vor dori să-și schimbe automobilul vechi vor putea primi și un ecobonus de 1.000 de lei dacă mașina nouă va fi dotată cu un motor care nu generează mai mult de 96 g CO2/km. Și pentru achiziționarea unei mașini cu motor hibrid se va oferi un ecobonus în valoare de 1.700 de lei!