News

Programul Rabla 2022, buget record. Modificările anunțate de ministrul Tanczos Barna

Programul Rabla din anul 2022 va fi lansat la începutul lunii februarie. Acesta vine cu un buget record și cu modificări importante, anunță ministrul mediului, Tanczos Barna.
13.01.2022 | 18:17
Programul Rabla 2022 buget record Modificarile anuntate de ministrul Tanczos Barna
Programul Rabla 2022 începe în februarie. Buget record și schimbări importante. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În 2022, Programele Rabla Clasic şi Rabla Plus vor fi lansate la începutul lunii februarie şi vor avea un buget record de 1,2 miliarde lei, a anunţat joi ministrul mediului, Tanczos Barna.

Oficialul guvernului anunță că implementarea celor două programe este planificată, în premieră, pe 3 ani.

ADVERTISEMENT

O altă modificare importantă este aceea că beneficiarii pot preda două mașini mai vechi de 15 ani la casare pentru a cumpăra una nouă.

Programul Rabla 2022 începe în februarie. Buget record și schimbări importante

Într-o conferință de presă organizată joi, ministrul Barna a anunță că până la finalul lunii ianuarie va fi terminată analiza pe dosarele depuse anul trecut în vederea accesării de vouchere prin cele două programe.

ADVERTISEMENT

”Este, după mulţi ani, primul an când programul se lansează la începutul anului. De asemenea, este prima dată când planificăm implementarea celor două programe pe trei ani”, a precizat ministrul Mediului.

Grație acestor măsuri, este asigurată ”predictibilitate şi implementarea unor politici publice” astfel încât România să atingă obiectivul pe care țara noastră şi l-a asumat în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă: să scoată din trafic 250.000 de autoturisme mai vechi de 15 ani, până în 2026.

ADVERTISEMENT

”Vom asigura, în 2022, cel mai mare buget pe care l-a avut vreodată Rabla Clasic şi Rabla Plus şi acest buget va fi de peste 1,2 miliarde de lei”, a mai adăugat ministrul.

Bonusul de casare poate ajunge la 16.500 de lei. Pot fi predate pentru o maşină cumpărată două vehicule

Ministrul a mai spus că pentru a atinge obiectivul propus pentru 2026 a fost crescut bonusul de casare, iar în 2022 se poate ajunge la o sumă maximă de 16.500 lei în cazul în care beneficiarul va preda la casare două autoturisme, ambele mai vechi de 15 ani. Acesta va beneficia şi de prima de 3.000 de lei pentru hibrid sau 1.500 lei pentru emisii CO2 scăzute.

ADVERTISEMENT

”Deci creşte numărul de maşini de la una la două. Pot fi predate pentru o maşină cumpărată două maşini la casare. Vom avem un buget de minimum 1,24 miliarde lei. În 2023 creştem cu 10% faţă de 2022 şi în 2024 creştem cu încă 10% faţă de 2023.

Astfel, 2024 va fi primul an când bugetul Rabla Plus va depăşi un miliarde de lei, în condiţiile în care, treptat, vom reduce bugetul alocat pentru Rabla Clasic, dar fără a scădea sub bugetul anului 2021. Şi în 2024 bugetul pentru Rabla Clasic va fi mai mare faţă de cel din 2021”, a spus Tanczos Barna.

Ministrul Mediului a mai spus că 2022 va fi primul an când vor fi eliminate posibilele întârzieri la aprobare, programul fiind etapizat pe apeluri lunare de depuneri de cereri, astfel încât toţi beneficiarii să primească răspuns în maximum o lună.

”Răspunsul rapid, prompt este important pentru fiecare beneficiar, pentru fiecare producător auto, pentru fiecare dealer auto şi în felul acesta programul va fi mult mult mai eficient”, a punctat Tanczos Barna.

Program special pentru instituțiile publice

În 2022, Ministerul Mediului va mai lansa un un program special strict instituţiilor, autorităţilor publice locale şi instituţiilor guvernamentale sau deconcentrate, prin care va fi asigurată o finanţare de 80% pentru achiziţionarea de maşini electrice sau hibrid.

”Un program pentru trei ani, 2022, 2023, 2024, cu un buget total de 600 milioane lei. Dorim să finanţăm prin acest program doar maşini electrice sau hibrid, doar pentru instituţii publice, astfel încât instituţiile publice să devină treptat un exemplu în ceea ce priveşte mobilitatea verde”, a mai spus Tanczos Barna.

Din acest an, în cazul Programului Rabla Plus se introduce obligativitatea casării unui autovehicul uzat pentru achiziţionarea unui autovehicul nou.

Şi aici va exista ecobonusul pe vechime şi posibilitatea casării a maximum două maşini uzate. Cuantumul finanţării va fi de: casare un autovehicul – 46.500 lei pentru autovehicul pur electric (45.000 ecotichet şi 1.500 ecobonus) şi 21.500 pentru autovehicul hibrid plug-in (20.000 ecotichet şi 1.500 ecobonus); casare două autovehicule- 51.000 lei pentru autovehicul pur electric (45.000 ecotichet şi 3.000 prima de casare şi două ecobonusuri de câte 1.500 de lei) şi de 26.000 lei pentru hibrid plug-in (20.000 ecotichet, 3.000 prima de casare şi două ecobonusuri de câte 1.500 lei).

Proprietarii de mașini vechi, bonus de la stat fără obligația de a cumpăra vehicule noi

Din acest an, proprietarii de mașini vechi vor primi bonus de la stat ca să le caseze, fără obligaţia să-şi ia maşini noi.

Programul de casare a autovehiculelor uzate prevede deocamdată o sumă recomandată de 3.000 de lei pentru fiecare rablă, iar Administraţia Fondului Pentru Mediu(AFM) va colabora cu autorităţile locale pentru ca banii să ajungă la proprietari. Concret, 1.500 de lei vor fi asiguraţi din start de AFM, în timp ce primăriile vor da restul sumei, care poate fi diferită în funcţie de oraş.

ADVERTISEMENT
I-a spus „ADIO” după doi ani de relație! Modelul italian a șters deja...
I-a spus „ADIO” după doi ani de relație! Modelul italian a șters deja toate pozele cu sportivul român
Corupția din sistemul românesc de sănătate, dezvăluită de Ludovic Orban. “Orbii au carnet...
Corupția din sistemul românesc de sănătate, dezvăluită de Ludovic Orban. “Orbii au carnet de șofer”
Cum și-a cunoscut soția Adrian Mutu! Dezvăluiri de la primele întâlniri, după vacanța...
Cum și-a cunoscut soția Adrian Mutu! Dezvăluiri de la primele întâlniri, după vacanța de lux din care tocmai s-au întors: „Știi povestea, nu?”
Aryna Sabalenka a încasat o avere după prima victorie la Turneul Campioanelor 2024
Aryna Sabalenka a încasat o avere după prima victorie la Turneul Campioanelor 2024
Casa de bani a lui Gigi Becali ascunde o avere uriașă. Cine este...
Casa de bani a lui Gigi Becali ascunde o avere uriașă. Cine este omul de încredere al patronului FCSB care ține cheia de la seiful minune
Wow! Incredibil cum arată și cu ce se ocupă soția lui Marcel Ciolacu....
Wow! Incredibil cum arată și cu ce se ocupă soția lui Marcel Ciolacu. Sunt căsătoriți de mai bine de 20 de ani, însă abia acum s-a aflat
Cum a fost prima apariție a lui Gigi Becali la TV! Dan Diaconescu:...
Cum a fost prima apariție a lui Gigi Becali la TV! Dan Diaconescu: „Când mi-a răspuns la telefon am știut că el e omul pe care îl caut”
Roxana Dobrițoiu, primele declarații după eliminarea de la Vocea României: ”Este foarte greu”!...
Roxana Dobrițoiu, primele declarații după eliminarea de la Vocea României: ”Este foarte greu”! Declarații exclusive!
“În ultimii trei ani și jumătate, Klaus Iohannis a abandonat România”. Ludovic Orban...
“În ultimii trei ani și jumătate, Klaus Iohannis a abandonat România”. Ludovic Orban critică dur al doilea mandat al președintelui
Scrisoarea secretă trimisă de Băsescu lui Adrian Năstase. Am aflat ce i-a scris
Scrisoarea secretă trimisă de Băsescu lui Adrian Năstase. Am aflat ce i-a scris
Artistă care a slăbit 54 de kg. A ținut un regim ușor. E...
Artistă care a slăbit 54 de kg. A ținut un regim ușor. E la îndemâna oricui. Transformarea e uluitoare: ''Mâncam făinoase, chipsuri, culciuri''
România introduce prima aeronavă pentru stimularea precipitațiilor, printr-un proiect inovator cu SUA
România introduce prima aeronavă pentru stimularea precipitațiilor, printr-un proiect inovator cu SUA
Lovitură pentru DONALD TRUMP! Poate PIERDE TOT! SONDAJ de ultimă oră
Lovitură pentru DONALD TRUMP! Poate PIERDE TOT! SONDAJ de ultimă oră
Ce NU este bine să faci azi de Sâmbăta Morților. Aduce ghinion tot...
Ce NU este bine să faci azi de Sâmbăta Morților. Aduce ghinion tot anul
Crimeea ar fi rămas parte a Ucrainei, dacă Kievul ar fi respectat „cu...
Crimeea ar fi rămas parte a Ucrainei, dacă Kievul ar fi respectat „cu sinceritate ceea ce s-a convenit”
Ce pun turcoaicele în pilaf pentru a ieși cremos, gustos și cu o...
Ce pun turcoaicele în pilaf pentru a ieși cremos, gustos și cu o savoare de neuitat. Ingredientul care face diferența