Programul Rabla 2025. Ministrul mediului, Mircea Fechet, spune că în acest an vor fi făcute modificări importante, iar anumite mașini nu vor mai putea fi achiziționate cu bani de la stat. Când ar urma să înceapă programul?
Mircea Fechet a precizat, la Antena 3 CNN, că începând din acest an se va renunța la finanțarea pentru mașinile cu motoare diesel, conform noilor propuneri pentru Programul Rabla 2025. Scopul acestei măsuri este ca românii să-și cumpere autoturisme „mai prietenoase cu mediul”.
„O altă propunere pe care am să o fac, și săptămâna aceasta vom demara procesul de aprobare a ghidului, este legată de finanțarea autoturismelor diesel.
Consider că va trebui să finanțăm autoturisme din ce în ce mai prietenoase cu mediul. Lucru pe care l-am făcut constant în ultimii ani”, a transmis ministrul mediului.
O altă noutate este legată de schimbarea procedurii de înscriere. Dacă până acum beneficiarii apelau la dealerii auto pentru înscriere, din acest an acest pas va fi făcut prin intermediul unei aplicații.
Mai mult, Programul Rabla 2025 va funcționa continuu până când sumele alocate vor fi terminate. Astfel, nu vor mai exista sesiuni de primăvară și toamnă, așa cum a precizat oficialul.
„O altă chestiune pe care am discutat-o cu producătorii și importatorii de autoturisme din România este legată de finanțarea unei sesiuni continue. Nu o să mai avem sesiune de primăvară și toamnă. Practic, odată deschis programul, el va funcționa continuu până la epuizarea sumelor alocate”, a adăugat Mircea Fechet.
În 2025, Programul Rabla ar putea începe mai devreme față de alți ani. Dacă până acum startul programului era dat în luna mai, ministrul mediului spune că în acest an sunt șanse să înceapă mai devreme. Data exactă va fi comunicată după aprobarea bugetului Administrației Fondului pentru Mediu.