Programul ”Rabla pentru electrocasnice 2020” debutează pe 15 decembrie. Ce produse puteți cumpăra

Adrian Baciu   
în HotNews
26/11/2020, 14:54
Programul ”Rabla pentru electrocasnice 2020” debutează pe 15 decembrie. Ce produse puteți cumpăra
Programul ”Rabla pentru electrocasnice 2020” debutează pe 15 decembrie. Ce produse puteți cumpăra. Sursa foto: hepta.ro

Autoritățile vin cu vești bune pentru români în prag de sărbători și anunță că ”Programul rabla pentru electrocasnice 2020” va demara odată cu mijlocul lunii viitoare.

În cursul zilei de joi, 26 noiembrie, a fost publicat în Monitorul Oficial Ghidul pentru finanțarea acestui program. Tot din cursul acestei zile a fost semnată decizia prin care acest program începe efectiv.

Programul are în acest an un buget de 40 de milioane de lei. O noutate: au fost introduse pe lista echipamentelor care pot fi finanţate alte patru produse: aspiratoare, uscătoare de rufe, laptopuri şi tablete.

Programul ”Rabla pentru electrocasnice 2020” începe în 15 decembrie

Joi, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a anunțat, într-o conferință de presă, că, din 15 decembrie, cetățenii din România îşi vor putea cumpăra electrocasnice şi electronice noi prin programul Rabla pentru electrocasnice.

”I-am solicitat preşedintelui Administraţiei Fondului pentru Mediu să semneze decizia prin care acest program începe efectiv. În foarte scurt timp şi de îndată ce toţi comercianţii se vor înregistra şi se vor valida în acest program, românii pot să beneficieze de această finanţare.

Populaţia va putea să facă efectiv cumpărături prin Programul ‘Rabla pentru electrocasnice’ începând cu data de 15 decembrie a acestui an. Practic, fiecare român poate beneficia de achiziţionarea a nouă categorii de produse.

Există şi nişte elemente de noutate în acest program şi ne-am gândit că suprapunerea cu sărbătorile de iarnă ar putea să aducă un plus de valoare şi un plus de eficienţă pentru acest program.

Avem un buget total de 40 de milioane de lei, dublu faţă de bugetul pe care l-am alocat atunci când a demarat acest program, în anul 2018. Noi estimăm că peste 100.000 de români vor putea să beneficieze de acest program”, a spus Fechet, conform Agerpres.

Ce categorii de produse puteți cumpăra

Oficialul Guvernului a menţionat şi categoriile de produse ce vor fi incluse în ediţia din acest an a Programului ”Rabla pentru electrocasnice”. E vorba de aspiratoare, uscătoare de rufe, tablete şi laptopuri.

”Finanţăm maxim 50% din valoarea unui echipament. Aici avem o noutate – faptul că am introdus, faţă de anii trecuţi, patru categorii noi de produse, respectiv: aspiratoare, uscătoare de rufe, tablete şi laptopuri.

Cât priveşte valoarea fiecărui voucher, avem propusă suma de 500 de lei pentru laptopuri, 400 de lei pentru maşinile de spălat vase, aparate de aer condiţionat (inclusiv cele portabile), frigidere sau combine frigorifice, televizoare şi uscătoare de rufe, 300 de lei pentru maşina de spălat rufe şi pentru tablete.

Totodată, pentru achiziţionarea de aspiratoare oferim un voucher de 200 de lei. Este important să ştim să aceste vouchere vor fi emise în mod electronic.”, spune oficialul.

Cum puteți obține aceste vouchere

Pași pentru a intra în posesia acestor vouchere sunt extrem de simpli și au fost de asemenea prezentați de ministrul Fechet.

”Modalitatea de obţinere a acestora va fi una foarte simplă: practic, fiecare român va intra pe site-ul Fondului pentru Mediu unde nu trebuie să introducă decât datele personale şi categoria de echipament pentru care doreşte să beneficieze de voucher.

Se va emite un voucher electronic care va putea fi utilizat atât fizic, în magazinul unui comerciant, cât şi electronic pe site-ul comercianţilor într-un termen de maxim 15 zile. Dacă nu va fi folosită, suma respectivă va putea fi pusă la dispoziţia altui beneficiar care va dori să se înscrie în program în măsura în care vor exista încă fonduri suficiente”, a spus ministrul.

Fechet a anunțat și că fiecare român poate solicita cel mult un voucher pentru fiecare categorie de produse. Per total, românii pot obține câte un voucher pentru fiecare din cele 9 categorii în parte.

”Condiţia este să ducem fie la magazinul fizic, fie să predăm curierului la achiziţionarea unui produs un electrocasnic vechi din aceeaşi categorie. Aici avem şi două excepţii – la uscătoare de rufe nu este neapărat nevoie să predea exact un uscător de rufe, ci un alt electrocasnic vechi, iar la maşinile de spălat vase se pot preda şi alte tipuri de electrocasnice.

În cazul laptopurilor şi tabletelor ne dorim să scoatem din funcţiune calculatoarele vechi şi acolo va trebui să se predea un calculator vechi. Fiecare român poate să beneficieze de unul sau mai multe vouchere din fiecare categorie.

Practic, având nouă categorii, pot obţine nouă vouchere diferite. Faţă de anii trecuţi, când procesarea dosarelor de finanţare se făcea exclusiv manual, anul acesta am solicitat colegilor ca întregul proces de emitere al voucherelor, dar mai ales de validare a acestor vouchere în vederea decontărilor de către comercianţi să fie un proces digital, automatizat şi care să se întâmple în timp real”, a concluzionat Mircea Fechet.

Închide ×