News

Programul Tomata 2022. Ministerul Agriculturii a prezentat noile condiții pentru fermieri

Marți, 11 ianuarie, ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a prezentat noile condiții pentru fermierii care doresc să acceseze în 2022 programul Tomata.
11.01.2022 | 23:54
Programul Tomata 2022 Ministerul Agriculturii a prezentat noile conditii pentru fermieri
Ministerul Agriculturii a anunțat noile condiții pentru fermieri prevăzute în Programul Tomata 2022. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Marți, la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a avut loc o conferință de presă în care s-au prezentat câteva dintre programele de sprijin ce vor fi derulate în acest an pentru fermieri.

În ceea ce privește programul Tomata 2022, care include și programul Legume 2022, acesta vine cu o serie de noutăți pentru legumicultorii care pot, prin cumularea ambelor cicluri de producție, să ajungă la o plată de 4.000 de euro / an pentru exploatație.

ADVERTISEMENT

Ministerul Agriculturii a anunțat noile condiții pentru fermieri prevăzute în Programul Tomata 2022

”Programul Tomata a fost un program de succes, de aceea îl relansăm pe principiile iniţiale. În acelaşi timp, am prevăzut fonduri şi pentru susţinerea producţiei în ciclul II a altor legume deficitare pe piaţă, astfel încât românii să aibă acces mai facil la legume crescute din pământul nostru”, a declarat recent Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii.

În cursul acestei zile au fost prezentate modificările ce au fost aduse proiectelor de acte normative elaborate la nivelul MADR, care s-au aflat în consultare publică în ultimele 10 zile.

ADVERTISEMENT

”Pentru tomatele cultivate în ciclul I și în ciclul II de producție, pentru a încasa valoarea sprijinului maxim de 4.000 euro/ beneficiar (3.000 euro/beneficiar pentru ciclul I și 1000 euro/beneficiar pentru ciclul II), producțiile vor trebui să fie valorificate după cum urmează:

  • Pentru ciclul I – între 1 martie și 10 iunie
  • Pentru ciclul II – între 15 octombrie – 9 decembrie
ADVERTISEMENT

În privința producțiilor minime necesare, trebuie realizate 3.000 kg/1.000 mp, față de forma inițială a actului normativ care prevedea realizarea unei cantități de 5.600 kg/1.000 mp”, se arată pe site-ul ministerului.

Statul acordă 1.000 de euro și pentru susținerea legumelor deficitare

În ceea ce privește susținerea legumelor deficitare, ministerul anunță că beneficiarii pot primi 1.000 euro pentru producțiile valorificate în perioada 15 octombrie – 9 decembrie, iar producțiile minime necesare pentru 1.000 mp trebuie să fie pentru:

ADVERTISEMENT
  • Castraveți 4.000 kg, față de 5.600 kg
  • Ardei gras/ lung 2.000 kg
  • Fasole păstăi 1.500 kg
  • Spanac 1.000 kg
  • Salată 15.000 plante, față de 1.440 kg
  • Ceapă verde 100.000 bulbi, față de 1.000 kg

”Ținând cont de factorii de risc prezenți în agricultură și de tot ceea ce se întâmplă la nivel european și chiar global, legumicultorii au nevoie de un sprijin concret pe care l-am prevăzut în actul normativ. Am pornit toate programele MADR de la analiza indicatorilor de rezultat, de la modul în care noi ne situăm în balanța comercială, plecând de la producție și asigurarea consumului din resurse proprii naționale raportat la ceea ce înseamnă importuri.

Încurajez cetățenii români să consume produse românești și fermierii să producă mai mult pentru piața internă, astfel încât lanțul scurt dintre fermieri, producători și consumatori să fie unul cât mai eficient”, a afirmat ministrul Adrian Chesnoiu.

  •  225 milioane lei este bugetul total al programului producției de legume în spații protejate

MADR mai anunță că valoarea sprijinului pentru programul de susținere al usturoiului este de 3.000 euro / cultură / ha / beneficiar.

Acesta se va acorda pentru producțiile valorificate în perioada 1 iunie – 21 decembrie, iar producția minimă necesară este de 3 kg usturoi/10 mp. Programul beneficiază de un buget total de 22,2 milioane lei.

ADVERTISEMENT