News

Proiect cu dedicație pentru spitalele private. Nu vor mai plăti impozitul pe clădiri

19.06.2020 | 16:38
Proiect cu dedicatie pentru spitalele private Nu vor mai plati impozitul pe cladiri
ADVERTISEMENT

Trei deputați PNL au depus un proiect de lege prin care, dacă va fi adoptat, spitalele private vor fi scutite de la plata impozitului pe clădiri. Afectate de acest proiect vor fi bugetele primăriilor care nu vor mai putea percepe acest impozit de la unitățile medicale private.

Proiectul modifică Codul Fiscal aflat în vigoare din 2015, unde se prevedea că scutirea de impozitul pe clădiri se acordă doar spitalelor de stat.

ADVERTISEMENT

Această prevedere legislativă creează, din păcate, un regim fiscal discriminatoriu între unitățile sanitare publice și unitățile sanitare private, aspect care impietează asupra dezvoltării unor servicii de sănătate de calitate pentru populație”, susțin inițiatorii în expunerea de motive a proiectului.

Impozitul pe clădiri, eliminat și pentru cabinetele medicale de specialitate

Argumentul este însă discutabil în condițiile în care spitalele private sunt agenți economici care urmăresc, ca orice societate comercială, să obțină profit, pe când cele finanțate de stat prestează un serviciu public.

ADVERTISEMENT

O altă prevedere a proiectului inițiat de către deputații Bogdan Huțucă, Antoneta Ioniță și Florin Roman, acesta din urmă fiind liderul deputaților PNL, stipulează că de scutirea pe impozitul pe clădiri vor beneficia și cabinetele medicale ale ambulatoriilor de specialitate. Cabinetele de medicină de familie beneficiază deja de această facilitate printr-o lege adoptată recent.

Inițiatorii mai spun că facilitatea acordată spitalelor private nu va afecta bugetul de stat, ci doar bugetele primăriilor.

ADVERTISEMENT

Din punct de vedere al efortului bugetar, impactul acestei măsuri este nesemnificativ, în condiții în care unități sanitare private se regăsesc cu precădere în mediul urban (orașe mari, municipii, municipii reședință de județ și sectoarele Municipiului București), situații în care bugetele administrațiilor publice locale pot susține fără dificultăți această facilitate”, conchid inițiatorii.

Spitalele private, un subiect controversat

Proiectul este inițiat în contextul în care începutul anului a fost marcat de scandalul generat de OUG 25/2020 care prevedea accesul spitalelor private la fondurile din programele de sănătate în condiții egale cu spitalele de stat.

ADVERTISEMENT

În urma sesizării depuse de Avocatul Poporului, CCR a declarat ordonanța inițiată de fostul ministru al Sănătății, Victor Costache, drept neconstituțională. Decizia Curții a fost adoptată pe 2 mai și viza doar forma actului normativ, deoarece a fost adoptată fără avizul Consiliului Legislativ.

Însă sesizarea Avocatului Poporului viza și chestiuni  de fond, Renate Weber susținând că OUG 25/2020 conține prevederi care vor afecta sectorul public de sănătate, pe când cel privat va prospera cu fonduri de la bugetul de stat.

ADVERTISEMENT