După amenințările de securitate din ultimele luni de la granița cu Ucraina, România ia măsuri importante: în curând, dronele rusești care intră ilegal în țară vor putea fi distruse. Acest lucru este prevăzut într-un proiect de lege al MApN.
În ultimii doi ani, mai exact de la începutul invaziei ruse în Ucraina, în spațiul aerian al țării noastre au intrat mai multe drone rusești. O parte dintre acestea s-au prăbușit chiar în apropierea unor localități din România.
De fiecare dată, oficialii Armatei au susținut, referitor la dronele (UAV) rusești care au survolat în dese rânduri spațiul aerian al României, că acestea nu pot fi doborâte. Motivul: ”nu există legislație” în acest sens.
Între timp, autoritățile s-au mișcat și au pregătit o modificare importantă în legislația de apărare a țării. Un proiect de lege inițiat de Ministerul Apărării Naționale (MApN), care apare și pe site-ul ministerului, arată că dronele fără pilot care trec ”ilegal” frontiera de stat a României și zboară în spațiul aerian național fără autorizare vor putea fi distruse sau neutralizate dacă zborul acestora nu va putea fi ”luat sub control” de către forțele militare române sau ale NATO.
Proiectul de lege al MApN ”privind controlul utilizării spațiului aerian național” definește mai multe situații în care o aeronavă (cu sau fără pilot) ”utilizează neautorizat” spațiul aerian național, precum:
Dronele inamice pot fi distruse ”după ce au fost luate în considerare toate circumstanțele specifice ale evenimentului și ținând cont de prioritatea protejării vieții persoanelor, ultima soluție posibilă dispusă fiind distrugerea aeronavei fără pilot la bord care utilizează neautorizat spațiul aerian național.”
În același timp, proiectul legislativ precizează că UAV-urile vor putea fi doborâte prin măsuri cinetice, ”cum sunt detectarea aeronavei fără pilot la bord, preluarea controlului sau neutralizarea prin dezactivarea funcțiilor de comandă/control sau de comunicații”. E vorba de operațiuni de război electronic.
Mai pot fi puse în aplicare și modalități cinetice, ”cum sunt imobilizarea sau distrugerea aeronavei fără pilot la bord”. ”Vehiculul aerian care intră în spațiul aerian național poate fi distrus de mijloace de apărare aeriană, inclusiv cele de apărare aeriana cu baza la suprafață, naționale și/sau aliate ori partenere”, se mai arată în proiectul legislativ.
Același proiect de lege mai prevede și situațiile în care avioanele inamice pot fi doborâte. Iată ce spune textul proiectului de lege: ”Împotriva aeronavelor cu pilot la bord care utilizează neautorizat spațiul aerian național pot fi luate următoarele măsuri:
În următoarea fază, proiectul de lege al Ministerului Apărării Naționale (MApN) urmează să fie înaintat de Guvern către Parlament, votat și promulgat.