News

Proiect de lege care dublează amenzile în România! De unde vor să scoată bani parlamentarii

15.03.2021 | 16:20
Proiect de lege care dubleaza amenzile in Romania De unde vor sa scoata bani parlamentarii
ADVERTISEMENT

Un nou proiect de lege care dublează amenzile în România este la un pas să primească acceptul parlamentarilor. Vorbim despre o reglementare la nivel primar a combaterii ambroziei. Astfel, inițiatorii acestei propuneri legislative consideră că responsabilizarea persoanelor fizice sau juridice din țară nu a ajuns la un nivel acceptabil până în acest moment. 

Drept pentru care pentru a evita agravarea efectelor dăunătoare pe care această plantă le are asupra sănătății unui număr semnificativ de oameni atât din mediul urban, cât și din cel urban, câțiva deputați vor acum să crească serios amenzile pentru cei care nu își curăță domeniile.

ADVERTISEMENT

Interesant este că mulți dintre cei care au demarat proiectul nici măcar nu se mai regăsesc în Parlamentul României. Astfel, printre semnatari s-au aflat 10 membri PMP și câte unul de la PSD, PNL și UDMR.

Proiect de lege care dublează amenzile în România!

Aceștia consideră că oamenii au luat în derâdere până acum ideea de eradicare a ambroziei. „Unul dintre motivele actualei reglementări normative este cuantumul şi modalitatea complexă de aplicare a sancţiunii, complexitate care generează vicii în aplicare, pe cale de consecință, contestarea proceselor verbale de constatare a contraventiei la instanțele de judecată”, se arată în expunerea de motive a inițiatorilor.

ADVERTISEMENT
Sursa foto – facebook

Aceștia spun că pentru astfel de considerente este necesară modificarea reglementării normative în sensul creșterii cuantumului minim al amenzii. De asemenea, solicită prevederea unei sancțiuni contravenționale pe fiecare zi de întârziere până la conformarea persoanei vinovate, respectiv stabilirea unei proceduri de sancționare mai suple.

Deputații vor ca această constatare a existenței ambroziei și aplicarea sancțiunii avertismentului să se facă de o comisie specială constituită prin ordin al prefectului, dar aplicarea sancțiuniilor pentru neconformarea dispozițiilor din avertisment să poată fi făcută numai de către reprezentantul autorității locale.

ADVERTISEMENT

Cu cât cresc amenzile pentru cei care nu combat ambrozia

Conform noilor modificări, constituie contravenție nerespectarea prevederilor din avertisment de către proprietarii sau deținătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcții, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole și se sancționează cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice și cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice

De asemenea, odată cu aplicarea sancțiunii contravenționale proprietarilor sau deținătorilor de terenuri li se acordă un termen de 7 zile pentru intrarea în legalitate.

ADVERTISEMENT
Sursa foto – facebook

Dacă aceștia nu respectă, ulterior va fi aplicată o amendă de 500 lei pentru fiecare zi de întârziere până la executarea obligațiilor din avertismentul inițial. Atenție! Potrivit ultimelor modificări solicitate de parlamentari, contestarea procesului verbal de constatare a contravenției nu suspendă aplicarea amenzii pe zi de întârziere.

Inițiatorii propunerii legislative vor ca verificarea și constatarea nerespectării să fie făcute de o comisie mixtă, constituită prin ordin al prefectului și formată din specialiști în domeniu.

Cum scăpau până acum cei care nu respectau legea

Vă reamintim că în luna iulie a anului trecut a crescut nivelul amenzilor minime pentru persoanele fizice sau firmele care nu iau măsuri pentru evitarea instalării şi răspândirii ambroziei şi eliminarea prezenţei acesteia pe terenurile intravilane sau extravilane.

Concret, Legea 129/2020 prevedea sancţionarea cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice şi cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice pentru nerespectarea regulilor privind combatea ambroziei.

Sursa foto – facebook

Cu toate acestea, prea puțini din cei prinși în fapt au ajuns și să plătească sancțiunea. Mai toți au contestat decizia  beneficiind și de faptul că aplicarea acesteia pe zi de întârziere era imediat suspendată.

De remarcat că Guvernul a solicitat inițiatorilor proiectului ca verificarea terenurilor în cauză să fie făcută până la data de 31 mai când se poate constata o diferențiere vegetativă față de celelalte specii de buruieni.

Mai mult de atât, Executivul a cerut includerea în proiect a unui alineat clar. Astfel, în cazul în care proprietarul se află în imposibilitatea de a curăța terenul pe care îl deține, acesta fiind plecat în străinătate, sau pământul fiind în litigiu, atunci obligativitatea să revină primăriilor. Acestea vor fi și ele verificate și amendate de la 2500 de lei până la 20.000 de lei.

ADVERTISEMENT