News

Proiect de lege împotriva propagandei chineze în România. Institutele Confucius din universități, considerate „amenințări la adresa securității naționale”

Parlamentari de la PNL și PSD vor să stopeze propaganda chineză în România, prin interzicerea Institutelor Confucius care funcționează în patru centre universitare.
22.11.2022 | 18:44
Proiect de lege impotriva propagandei chineze in Romania Institutele Confucius din universitati considerate amenintari la adresa securitatii nationale
Influența Chinei lui Xi Jinping, considerată periculoasă de către un grup de parlamentari de la București/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Patru universități importante din România riscă să piardă finanțarea pentru cercetare științifică din România în cazul în care nu vor pune capăt parteneriatelor cu Institutul Confucius, considerat ca un instrument de propagandă a statului comunist chinez. Un proiect de lege în acest sens a fost depus la Senat de către un grup de parlamentari aparținând PNL și PSD.

Patru universități de prim rang au parteneriate cu institutul chinez

Proiectul a fost redactat de către deputatul PNL Pavel Popescu, iar printre susținătorii săi figurează fostul ministru al Culturii Bogdan Gheorghiu, fostul secretar general al PNL Robert Sighiartău, precum și șefa Comisiei juridice a Camerei Deputaților, Laura Vicol-Ciorbă (PSD).

ADVERTISEMENT

La nivel global, funcționează circa 500 de Institute Confucius, deschise cu sprijinul Ministerului Educației din China și cu finanțare de la Departamentul de Propagandă al Partidului Comunist Chinez. Patru dintre ele se află în România, funcționând în parteneriate cu Universitatea din București, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu și Universitatea Transilvania din Brașov.

Teoretic, aceste institute ar urmări promovarea limbii, culturii și civilizației chineze în lume, pe modelul institutelor culturale obișnuite în țările occidentale. Însă în lumea occidentală au apărut temeri că Institutele Confucius sunt folosite ca instrumente de propagandă ale regimului comunist de la Beijing în alte țări sau chiar ca oficine de spionaj în țările gazdă.

ADVERTISEMENT

Astfel, ministrul britanic pentru Securitate, Tom Tugendhat, a anunţat în faţa Parlamentului de la Londra că noul premier, Rishi Sunak urmăreşte să le închidă, iar directorul CIA William Burns a afirmat, în cadrul unei audieri în Senatul SUA, că ar trebui închise și pe teritoriul american.

Cele patru Institute Confucius aflate pe teritoriul României, găzduite de patru universităţi de stat, reprezintă adevărate ameninţări la adresa securităţii naţionale a României. În ţări partenere, acestea s-au dovedit a fi epicentre pentru spionajul chinez şi pentru difuzarea propagandei Partidului Comunist Chinez în societăţile democratice”, se spune în expunerea de motive a proiectului de lege redactat de către Pavel Popescu.

ADVERTISEMENT

Suspiciuni legate de spionaj

Liberalul argumentează că la Institutul Confucius cursurile de istorie a Chinei sunt distorsionate astfel încât nu sunt menționate subiecte precum masacrul din Piața Tienanmen, problema Tibetului sau a minorității uigure din Xinjiang. Pe lângă această problemă care ține de libertatea academică, este menționat și riscul de spionaj, existând deja precedente identificate în țări europene.

Este cazul directorului Institutului Confucius al universităţii belgiene Vrije Universiteit Brussel (VUB), care a fost acuzat de întreprinderea unor astfel de operaţiuni. Acest caz controversat a determinat conducerea universităţii să închidă institutul, rectorul său afirmând că nu pot exista parteneriate cu entităţi care nu respectă libertatea şi integritatea în cercetarea academică. Astfel de cazuri în care acuzaţiile de spionaj (incluzând spionajul ştiinţific) în favoarea Partidului Comunist Chinez în cadrul acestor institute au dus la închiderea acestor entităţi s-au întâmplat la Universitatea din Helsinki şi în centre universitare din Suedia şi Norvegia”, menționează semnatarii proiectului.

ADVERTISEMENT

Inițiatorii nu propun interzicerea expresă a acestor institute pe teritoriul României, ci introduc o condiție către universități astfel încât acestea să nu poată primi finanțare pentru cercetarea științifică decât dacă anulează orice parteneriat cu Institutele Confucius sau cu orice alte entitate care primește finanțare din partea Partidului Comunist Chinez.

România, puțin permeabilă față de propaganda chineză

În expunerea de motive a proiectului de lege este menționat un raport al Center for European Policy Analysis, din august 2022, cu privire la influența chineză în statele europene. În secțiunea dedicată României, sunt menționate Institutele Confucius ca instrumente de propagandă, însă concluzia generală era că influența Chinei este destul de redusă în România.

Deși nu există motive să credem că interesul Chinei față de România se va reduce, România nu are ca prioritate relația cu China (…) Deși China poate promite intensificarea creșterii economice, nu poate oferi protecție sau sprijin împotriva războaielor sau crizelor economice. Occidentul poate. Astfel, politicienii sau agenții de influență care altfel ar fi favorabili regimurilor autoritare au puțin spațiu de manevră”, se spune în raport.

Documentul menționează cele patru Institute Confucius care funcționează în România, fără să exprime suspiciuni legate de activități de spionaj. În schimb, se spune că bursele de studii în China acordate prin aceste instituții îi fac pe beneficiari să recurgă la autocenzură și să aibă o atitudine prietenoasă față de China comunistă.

Raportul arată că apogeul influenței chineze în politica românească a fost atins în perioada în care prim-ministru a fost Victor Ponta, însă apoi a intrat în declin, descreștere accelerată de pandemie și de războiul din Ucraina. Toate proiectele de infrastructură preconizate au fost abandonate de guvernele care au urmat lui Ponta, iar România a adoptat legislația care a exclus practic companiile chineze de la implementarea tehnologiei 5G pe teritoriul țării noastre.

ADVERTISEMENT
Tags: