News

Proiect de lege împotriva standardelor duble la alimentele din România. Ce spun inițiatorii legii

14.05.2019 | 13:40
Proiect de lege impotriva standardelor duble la alimentele din Romania Ce spun initiatorii legii

Încă din 2017, reprezentanți din țările Grupului de la Visegrad – Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia, dar și din România, Bulgaria, Croația susțineau reglementările Uniunii Europene care veneau în beneficiul consumatorilor, dorind să elimine standardele duble la produsele alimentare pe piețele statelor membre. Oficialii din fiecare stat au participat la o reuniune a miniștrilor agicultori, ce s-a desfășurat în orașul Visegrad.

Proiect de lege împotriva standardelor duble la alimentele din România

Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Alexandru Potor, a precizat, la acel moment, într-un interviu pentru RRA, că un prim document vizează combaterea standardelor duble în domeniul alimentar va apărea chiar după reuniune. Și a și apărut! La începutul lunii aprilie a anului 2019, publicația europeană Politico dezvăluie că negociatorii europeni au ajuns deja la un acord dur cu privire la regulile pentru alimente cu dublă calitate, produce cu același nume, dar cu ingrediente diferite pe piețe diferite.

Proiectul de lege definește un produs cu dublă calitate drept cel ”care are compoziții sau caracteristici semnificativ diferite”. Astfel, companiilor le va fi interzis să comercializeze asemenea produse, ”dacă acesta nu este justificată de factori legali și obiectivi”. Acum, într-un comunicat PSD, se arată că, deodată ce regulile au fost ”puse pe masă”, se anunță și sancțiuni. În document, PSD transmite că proiectul a fost inițiat și va fi supus dezbaterii și adoptării rapide în Parlament.

Proiect de lege împotriva standardelor duble la alimentele din România. Ce spun inițiatorii legii
PSD transmite că proiectul a fost inițiat și va fi supus dezbaterii și adoptării rapide în Parlament

Iată ce anunță partidul:

  • „Faptul că președintele PSD este principal inițiator al legii arată determinarea politică a PSD de a fi categoric atunci când e vorba de sănătatea și alimentația românilor.
  • Vrem alimente în România la fel de bune ca și cele din Europa! Nu mai acceptăm să fim o piață pe care să ajungă produse de calitate inferioară…
  • Orice companie care încalcă regula și aduce în țară alimente diferite în conținut decât cele originale, dar identice ca marcă și denumire, va suporta o amendă de până la 4% din cifra de afaceri.
  • Abaterea este constatată și sancționată de Agenția pentru Protecția Consumatorilor, care, pentru a se achita de această responsabilitate, face investiții de peste 40 de milioane de euro în construcția și modernizarea laboratoarelor necesare.
  • Proiectul de lege al PSD preia ca sancțiune exact ce propunea Comisarul European pentru Justiție și Protecția Consumatorilor,Vera Jourova – amendă de 4% din cifra de afaceri pentru firma responsabilă.
  • Recent Consiliul UE și Parlamentul European au ajuns la un acord privind proiectul de directivă europeană care ar urma să prevină dublul-standard al produselor în UE, precum și o serie de practici netransparente și înșelătoare în comerțul online.
  • Însă această directivă europeană este de așteptat să fie adoptată, să intr-n vigoare și să devină general obligatorie în UE, începând cu 2021.
  • Este meritul PSD că România va avea mult mai rapid o lege care să combată/descurajeze dublul standard alimentar și să-i protejeze pe români de practici comerciale incorecte, discriminatorii, înainte ca directivele europene s-o impună”, se arată în comunicatul PSD.