News

Proiect de lege. Pensiile speciale vor fi recalculate pe baza contributivității

Toate pensiile speciale vor fi recalculate pe baza contributivității, potrivit proiectului de buget pe anul 2022. Procentul virat la Pilonul II de pensii private obligatorii va crește la 4,75%
20.12.2021 | 10:22
Proiect de lege Pensiile speciale vor fi recalculate pe baza contributivitatii
ADVERTISEMENT

Proiectul de buget pe anul 2022 prevede recalcularea tuturor pensiilor speciale pe baza contributivității. De asemenea, procentul virat la Pilonul II de pensii private obligatorii va crește la 4,75%.

Toate pensiile speciale vor fi recalculate pe baza contributivității

Mulți români care beneficiază de pensii speciale așteaptă să vadă ce o să se întâmple cu veniturilor lor lunare.

ADVERTISEMENT

Din primele informații, acestea vor fi recalculate în funcție de contributivitate. Nu se cunosc încă prea multe detalii în acest sens, însă Ministerul Muncii a precizat că principiul contributivității pentru stabilirea dreptului la pensie va fi aplicat la modul general. Încă nu a fost stabilit un termen pentru atingerea obiectivului.

În ceea ce privește pensiile private, conform proiectului de buget pe anul viitor, procentul virat la Pilonul II de pensii private obligatorii va crește la 4,75%.

ADVERTISEMENT

Potrivit ministerului, obiectivul urmărit este acela de a crește contribuțiile către Pilonul II de pensii până la 4,75% până în 2024, după transferul contribuțiilor sociale în sarcina angajaților, atunci când vine vorba despre pensiile private. La momentul actual, punctul procentual este de 3,75%.

Care sunt categoriile de pensionari care vor avea pensia recalculată

Pensiile speciale vor fi recalculate folosind principiul contributivității, cu respectarea jurisprudenței Curții Constituționale, mai arată documentul.

ADVERTISEMENT

Sunt șase categorii de pensii de serviciu, plătite în baza mai multor legi speciale. Potrivit Casei Naționale de Pensii Publice, este vorba despre foști angajați ai Corpului Diplomatic, foști angajați ai curții de conturi, foști piloți în Aviația Civilă, foști parlamentari, foști magistrați și foști grefieri. Persoanele din aceste categorii vor avea pensia recalculată pe baza contributivității.

Creșteri de pensii, alocații și salarii de la 1 ianuarie

Ministrul muncii, Marius Budăi, a prezentat, acum câteva zile, un grafic care ilustrează toate creșterile de pensii, alocații și salarii aplicate de la 1 ianuarie 2022 de Guvernul Ciucă.

ADVERTISEMENT

Anul viitor va debuta cu măriri de venituri pentru mai multe categorii sociale din România. Vor fi majorate pensiile, alocațiile, precum și salariul minim, potrivit programului de guvernare al coaliției PNL-PSD-UDMR.

Ministrul muncii a precizat că toate creșterile de pensii şi alocaţii sunt deja aprobate şi vor intra în vigoare de la începutul anului viitor.

“Avem două proiecte de OUG. Avem și acel proiect cu majorarea alocațiilor. Astăzi (n.r. marți) am scris și OUG și am reușit închiderea programului social și cu acel sprijin pentru pensiile mici care va fi alocat o singură dată în luna ianuarie 2022“, a declarat acesta.

ADVERTISEMENT