News

Proiectul de desființare a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, avizat pozitiv de CSM

Consiliul Superior al Magistraturii a avizat pozitiv proiectul de desființare a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Surse din CSM spun că decizia a fost luată cu 11 voturi "pentru"
11.02.2022 | 16:13
Proiectul de desfiintare a Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie avizat pozitiv de CSM
CSM a avizat proiectul de desființare a SIIJ. sursă foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Proiectul de desființare a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție a fost avizat pozitiv de CSM, cu 11 voturi “pentru”.

Proiectul de desființare a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, avizat pozitiv de CSM

Proiectul de desființare a SIIJ, al lui Cătălin Predoiu, a primit aviz pozitiv de la Consiliul Superior al Magistraturii.

ADVERTISEMENT

Potrivit Adevărul, ministrul justiţiei le-a cerut membrilor CSM, încă de la începutul şedinţei, să dea un aviz pozitiv proiectului care a fost realizat după multe discuții, inclusiv cu membrii Consiliului, agreat de actuala coaliție.

Proiectul a trecut cu 11 voturi “pentru” din 19 persoane prezente.

Cine a dat aviz negativ proiectului de desființare a SIIJ și de ce

Aceeași sursă citată mai sus a mai precizat că au dat aviz negativ proiectului de desființare a SIIJ judecătorii Mihai Bălan, Gabriela Baltag şi Evelina Oprina.

ADVERTISEMENT

Și judecătoarea Andreea Chiș a fost destul de categorică în privința acestui proiect de lege, pe care îl consideră unul nociv.

“Asistăm la un SIIJ 2 și de aici asocierea cu Terminator 2, care este mult mai nociv decât primul proiect”, a declarat aceasta, conform Gândul.

ADVERTISEMENT

Aviz negativ a dat și procurorul Florin Deac, care a oferit și o explicație pentru decizia lui.

“Nu vorbim de o desființare a SIIJ, ci de o metamorfozare. Avizul meu va fi unul negativ, nu pentru că nu îmi doresc desființarea, ci pentru că scopul proiectului nu este acesta”, a explicat procurorul Florin Deac, potrivit sursei citate mai sus.

Și procurorul Tatiana Toader, fost vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii în 2019, a dat un aviz negativ proiectului de desființare a SIIJ.

ADVERTISEMENT

Aceasta consideră că acest proiect înaintat de ministrul justiției nu este decât “un pacient mort, căruia i se ridică o mână, ca să pară viu”, conform aceleiași surse citate.

Aviz negativ a mai dat și procurorul Cristian-Mihai Ban.

Ce crede președintele CSM despre proiectul de desființare a SIIJ

Judecătorul Bogdan Mateescu, președintele CSM, consideră că Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție este ineficientă.

“S-a vorbit despre recomandările organismelor internaționale, care provin de la experți în standardele democratice, dar revenind la plaiurile mioritice avem o realitate pe care nu o putem nega.

Avem rezultate extraordinare ale structurilor de parchet, dar avem și cazuri de abuz, poate singulare, poate mai mult frecvente decât ne-am dorit, care nu au fost asumate. Nu poți blama o întreagă unitate de parchet”, a declarat acesta, conform sursei menționate anterior.

Bogdan Mateescu a precizat că nu va da un aviz negativ proiectului de SIIJ.

“Fiecare are partea lui de dreptate, dar suntem în situația asta care a parazitat România de patru ani. Nu vreau să trimit în derizoriu această dezbatare, care este importantă, dar trebuie oprită.

A purta, a reveni, a ignora argumentele uneia dintre părțile din magistratură, referitoare la situația ex-ante, înseamnă că nu am oprit dezbatarea.

Pentru a încerca să oprim această dezbatare, această falie, cred că în continuare în existanța unei căi de mijloc”, a mai subliniat acesta, potrivit aceleiași surse.

ADVERTISEMENT