News

Diplomă universitară europeană, recunoscută în toate țările membre. Când ar putea fi aplicat acest proiect al UE

Proiect al Uniunii Europene pentru o diplomă universitară europeană recunoscută în toate țările membre. Ce pași trebuie parcurși pentru a ajunge la aceasta.
26.01.2022 | 15:17
Diploma universitara europeana recunoscuta in toate tarile membre Cand ar putea fi aplicat acest proiect al UE
ADVERTISEMENT

Uniunea Europeană vrea să creeze o diplomă universitară europeană de studii care să fie recunoscută în toate statele membre.

Diplomă europeană valabilă în toate țările UE

Acest proiect ambițios este promovat de Comisia Europeană și a primit deja aprobare din partea mai multor țări. Acest subiect a fost dezbătut la Paris, unde a avut loc o reuniune informală a miniştrilor educaţiei superioare.

ADVERTISEMENT

Totuși, acest proiect privind diplomele de studii ar fi greu de implementat, fiind ”necesară parcurgerea mai multor etape”, conform Mariyei Gabriel, comisarul european pentru educație și tineret.

Conform acesteia, ceea ce se dorește este ca diplomele universitare europene să fie valabile pentru licență, master și doctorat.

ADVERTISEMENT

Astfel, statele membre trebuie să aibă niște caracteristici comune pentru a se putea alinia, dar ulterior, țările membre UE trebuie să le implementeze.

”Ideea este să poată fi aplicate pentru licenţe, programe de master şi doctorate.

Pentru aceasta, trebuie să le oferim statelor membre o serie de caracteristici comune. După aceea, le revine lor să le încorporeze în legislaţiile naţionale”, a explicat aceasta.

ADVERTISEMENT

Totodată, comisarul european a mai dezvăluit și faptul că speră ca această măsură să poată fi implementată până în 2024.

Miniștrii din mai multe state au vorbit despre importanța întâlnirii

Ministrul universităţilor din Spania, Joan Subirats, a precizat de ce a fost atât de importantă această întâlnire și a mai transmis și că universitățile au un rol crucial în cadrul UE.

ADVERTISEMENT

”A fost importantă pentru că dezvăluie puţin cum vor fi preşedinţia franceză şi următoarele preşedinţii ale Republicii Cehe, Suediei şi Spaniei în privinţa rolului extrem de important pe care îl au universităţile în Uniunea Europeană”, a declarat pentru EFE Joan Subirats.

Frederique Vidal, ministrul educației suprioare din Franța, a vorbit despre cât de importantă este cercetarea, ea dând în acest sens și exemplul unor studii despre fizică ce au dus la descoperirea unei tehnologii ce poate vindeca bolile oculare.

”Finanţarea cercetării trebuie înţeleasă de concetăţenii noştri, pentru că trebuie finanţată mai mult şi mai bine. Înşişi cercetătorii trebuie să explice acest lucru”, a subliniat ministrul francez.

Măsura diplomei europene de studii ar putea să elimine toate dificultățile care există în acest moment privind echivalarea anumitor titluri universitare.

ADVERTISEMENT