News

Proiect de lege în curs de avizare. Bărbații români între 18 și 60 de ani, în rezerva generală în caz de război

Un proiect de lege aflat în curs de avizare prevede ca bărbații români cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani să intre în rezervă generală în caz de război.
07.03.2022 | 22:10
Proiect de lege in curs de avizare Barbatii romani intre 18 si 60 de ani in rezerva generala in caz de razboi
ADVERTISEMENT

Autoritățile din România pregătesc o serie de măsuri extrem de importante în contextul situației extrem de grave din zona de est a Europei.

Bărbații din România cu vârsta între 18 și 60 de ani, în rezerva generală în caz de război, conform unui proiect

Dată fiind situația geopolitică din zonă, Guvernul condus de Nicolae Ciucă pregătește reglementarea situației de criză în România.

ADVERTISEMENT

Un proiect de lege este pe circuitul de avizare. Executivul va face modificări legislative care să permită măsuri rapide în contextul războiului din Ucraina.

Potrivit Europa FM, care citează din draftul proiectului, CSAT poate impune situația de criză, la propunerea ministrului apărării naționale, iar una dintre prevederi este că rezerva generală în caz de stare de asediu, de mobilizare sau de război va fi formată din toți bărbații români cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani.

ADVERTISEMENT

Documentul mai prevede că cetățenii cu obligații în îndeplinirea îndatoririlor militare sunt cei care îndeplinesc serviciul militar activ sau în rezervă, cei încorporabili, adică între 20 și 35 de ani, dar și bărbații cu vârste între 35 și 63 de ani.

O altă prevedere extrem de importantă a proiectului este că ”pe timp de pace, cetățenii români cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, care nu au îndeplinit serviciul militar activ sau în rezervă, pot solicita Ministerului Apărării Naționale participarea la un program de pregătire militară de bază, cu durata de 4 luni, în calitate de militar voluntar în termen”.

ADVERTISEMENT

Cum este definită situația de criză

În draftul actului normativ mai este definită și situația de criză. Aceasta este decretată atunci când societatea se confruntă cu mari dificultăți generate de incidente pe teritoriul național, la nivel regional sau internațional sau de amenințări, riscuri și vulnerabilități care perturbă sau amenință condițiile de viață sau stabilitatea politică, economică și socială.

Acest proiect de lege a fost elaborat de ministrul apărării, Vasile Dîncu, și de ministrul de interne, Lucian Bode. Actul este în avizare și nu va intra în vigoare după adoptarea de către Guvern, ci după ce va trece și de votul Parlamentului.

ADVERTISEMENT

”Guvernul nu intră, deci, în starea de criză pentru că aceasta nu există în nomenclatorul constituțional. Criza există, iar noi va trebui, după ce starea de alertă va dispărea, va trebui să facem niște adaptări legislative pentru a putea să mergem mai departe cu unele lucruri care țin și de dezvoltările care vin dinspre Ucraina, managementul refugiaților și alte lucruri, dar și legate de COVID în continuare.

Pentru a putea detașa medicii într-o parte sau alta pentru a folosi spitalele militare. Este nevoie de câteva noi reglementări printr-un proiect de lege care va fi dezbătut în Parlament. Construim o bază administrativă pentru această situație. Pentru situația de criză din acest moment”, a explicat Vasile Dîncu, la postul de radio citat.

ADVERTISEMENT