News

Proiect legislativ inedit în România: cont bancar obligatoriu pentru pensii și salarii. Ce s-a spus despre comisioane

Parlamentarii pregătesc un proiect de lege care îi poate obliga pe români să aibă un cont bancar pentru a primi pensiile și salariile.
31.10.2022 | 19:12
Proiect legislativ inedit in Romania cont bancar obligatoriu pentru pensii si salarii Ce sa spus despre comisioane
Românii ar putea să primească pensiile și salariile doar dacă vor avea cont bancar. Foto: canva.com – colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Astfel, cei care au de încasat pensii și salarii ar putea să fie obligați în viitor să aibă un cont bancar. Asta preveste un proiect legislativ inițiat de peste 100 de parlamentari și care a fost depus recent la Senat.

Cont bancar pentru fiecare pensionar

Prin prezenta lege ne propunem să oferim oportunitatea fiecărui cetățean să aibă garantat un cont, fără comisioane financiare, unde să i se poate face plățile de natură salarială sau a beneficiilor sociale”, au mai transmis inițiatorii proiectului legislativ.

ADVERTISEMENT

Ce se mai dorește cu acest proiect de lege? Se pare că în prim-plan este și îmbunătățirea relației pe care cetățenii o au cu statul. Este vorba despre primirea indemnizațiilor sociale, plata taxelor și a impozitelor.

Totodată, se are în vedere și îmbunătățirea colectării taxelor. ”Acțiunile de deschidere, administrare, retragere, interogarea soldului, plățile online și închiderea contului folosit în relația cetățeanului cu statul vor fi lipsite de comisioane, în limita veniturilor de natură salarială plătite de angajator, a pensiilor, indemnizațiilor și alocațiilor de asistență socială plătite de la bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul Ministerului Muncii sau de la bugetele locale ale comunelor, orașelor, muncipiilor, sectoarelor municipiului București”, se mai arată în documentul citat.

ADVERTISEMENT

Cererea pentru deschiderea unui cont bancar poate fi refuzată

Conform adevarul.ro, doar persoanele considerate vulnerabile, cu un venit lunar ce nu depășește echivalentul a 60% din salariu mediu brut pe economie (n.r. – peste 6.000 de lei), vor fi scutite de la obligativitatea creării unui cont bancar.

De asemenea, vor fi scutite de la obligativitatea creării unui cont bancar și persoanele cu un venit care în ultimele șase luni nu depășește echivalentul a 60% din salariul mediu brut pe economie.

ADVERTISEMENT

În proiectul citat se mai precizează că instituțiile de credit vor putea refuza o cerere pentru deschiderea unui cont de plăți cu servicii de bază doar dacă deschiderea unui astfel de cont ar încălca dispozițiile referitoare la prevenirea spălării banilor și la combaterea finanțării terorismului.

Mai mult, instituțiile publice au obligația să asigure încasările în numerar prin unităţile Casei de Economii şi Consemnaţiuni C.E.C. – S.A. și prin Compania Naţională “Poşta Română” – S.A.

ADVERTISEMENT

Aici sunt incluse și alte instituții de credit, prin servicii automate ce funcționează pe baza acceptatoarelor de bancnote și monede, cu condiţia asigurării fondurilor necesare achitării comisioanelor stabilite pentru efectuarea acestor operaţiuni.

ADVERTISEMENT