News

Proiect pentru sancționarea pietonilor. Cum ai putea lua amendă, chiar dacă traversezi pe la trecere

14.04.2021 | 18:50
Proiect pentru sanctionarea pietonilor Cum ai putea lua amenda chiar daca traversezi pe la trecere
Proiect pentru sancționarea pietonilor. Cum ai putea lua amendă, chiar dacă traversezi pe la trecere.
ADVERTISEMENT

Pietonii care traversează strada cu ochii în telefon ar putea fi amendați. Prevederea apare într-un proiect de act normativ publicat de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) care ar urma să modifice și să completeze și Regulamentul de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Pietonii amendați dacă traversează strada cu ochii în telefon

Ministerul Afacerilor Interne a publicat în transparență decizională un proiect de hotărâre prin care, în premieră, pietonii care stau cu ochii în telefonul mobil atunci când traversează strada vor putea fi amendați.

ADVERTISEMENT

“Prin prezentul proiect se reglementează interdicția pietonilor de a efectua activități de natură a le distrage atenția atunci când se angajează în traversarea drumului public”, se arată în documentul care poate fi consultat AICI.

Potrivit MAI, s-a constatat că un procent semnificativ din numărul accidentelor rutiere implică eroarea umană a participanților la trafic. Pietonii reprezintă o categorie vulnerabilă în trafic, iar un comportament imprudent al acestora poate spori numărul deceselor rezultate din accidentele de circulație în care acești participanți la trafic sunt implicați.

ADVERTISEMENT

Datele arată că în perioada 01.01.2019 -15.09.2020, s-au înregistrat 1.711 de accidente de circulație grave având drept cauză principală a producerii traversarea neregulamentară a drumului public de către pietoni. În urma producerii acestora, a rezultat decesul a 457 de persoane și rănirea gravă a altor 1272 de persoane, toate aceste persoane având calitatea de pietoni.

Pietonilor li s-ar putea interzice orice activitate de natură să le distragă atenția la traversare

ADVERTISEMENT

Folosirea telefonului mobil, fie că se vorbește sau se scriu mesaje (distragere mentală), se ascultă muzică (distragere auditivă) sau se accesează diverse aplicații de ghidare precum hărți (distragere vizuală), influențează capacitatea de atenție a pietonului în momentul angajării acestuia în traversarea drumului public.

Mai mult, distragerea atenției poate constitui un factor concurent în producerea accidentului rutier chiar și atunci când traversarea drumului public de către pietoni urmează să se facă prin locurile special amenajate și semnalizate corespunzător.

ADVERTISEMENT

Distragerea atenției la nivel mental (cognitiv) este cel mai des întâlnită, întrucât, spre exemplu, o discuție telefonică poate fi palpitantă, astfel că atenția se canalizează către această activitate, pietonul mergând practic mecanic, fără a conștientiza locul efectiv de traversare. De asemenea, prin distragerea auditivă, pietonul nu mai percepe sunetele traficului rutier ori semnalele speciale de avertizare sonoră folosite de autovehiculele cu regim prioritar de circulație precum cele aparținând poliției ori serviciului de ambulanță, mai scrie în proiectul publicat de MAI.

O astfel de interdicție există deja, însă numai în ceea ce privește conducătorii de vehicule, acestora fiindu-le interzis a efectua activități de natura a le distrage atenția de la conducere, precum și de a folosi telefoanele mobile atunci când se află în timpul deplasării pe drumurile publice.

ADVERTISEMENT
Tags: