Proiect PNL: Concediul de odihnă, mărit cu încă 5 zile şi liber de ziua de naştere

Propunere în Parlament. Mai mulţi parlamentari PNL au depus un proiect de lege care prevede majorarea concediului de odihnă, cu încă 5 zile, de la 20 la 25 de zile, pe an. În plus, angajaţii...
13.05.2017 | 00:03
Proiect PNL Concediul de odihna marit cu inca 5 zile si liber de ziua de nastere

Propunere în Parlament. Mai mulţi parlamentari PNL au depus un proiect de lege care prevede majorarea concediului de odihnă, cu încă 5 zile, de la 20 la 25 de zile, pe an. În plus, angajaţii vor avea liber de ziua de naştere.

Propunerea legislativă este semnată de senatorii Nicoară Marius-Petre, Popa Ion, Stângă George-Cătălin şi Toma Cătălin Dumitru şi a fost înregistrată la Senat, primă Cameră sesizată în acest caz.

Iniţiatorii propun modificarea Codului Muncii, astfel: Durata minimă a concediului de odihnă, anual este de 25 de zile lucrătoare, din care o zi este pentru sărbătorirea zilei de naştere a angajatului, în baza unui acord între angajat şi angajator, cu respectarea prevederilor europene.

Iniţiatorii recunosc că propunerea lor are ”un iz populist”.

”Prezenta propunere legislativă, chiar dacă pare la prim vedere cu iz populist, este necesară în contextul interpretărilor existente cu privire la concediile de odihnă şi a surmenajului, a suprasolicitării, dar şi a persoanelor din diferite companii multinaţionale sau chiar instituţii publice care lucrează în afara programului de muncă legal, chiar în timpul sărbătorilor legale sau religioase, precum şi de multe ori, chiar în timpul perioadei concediului de odihnă..totul pentru a visa la bunăstare financiară ulterioră”, spun parlamentarii în expunerea de motive la proiectul de lege.

Aleşii citează şi studii sociologice, care spun că în România, peste 70% dintre angajaţii din mediul privat şi peste 40% din cel de stat, în special în domeniul cercetării, apărare sau medical, suferă de sindromul dependenţei de muncă (workaholic) sau a suprasolicitării locului de muncă.

”Suprasolicitarea la locul de muncă este un fenomen pentru care nu s-a identificat o variantă de motivare şi de creştere a productivităţii muncii, pentru această categorie de salariaţi. Astfel, proiectul a fost creat pentru a crea posibilitatea unei motivări prin creşterea perioadei de concediu de odihnă, necesar diminuării efectelor psihice, fizice şi intelectuale ale suprasolicitării, efecte devastatoare în viitor pentru angajaţi dar şi pentru costul forţei de muncă”, mai spun parlamentarii.

Citeşte mai mult pe libertatea.ro