ADVERTISEMENT
News

Proiect PNL: Recompense uriașe pentru denunțători. Cât ar putea câștiga românii turnători

Autor: Robert Cristea | 06.04.2021 | 09:21
Proiect PNL: Recompense uriașe pentru denunțători. Cât ar putea câștiga românii turnători
Proiect PNL: Recompense uriașe pentru denunțători. Cât ar putea câștiga românii turnători

Un proiect PNL vizează recompense semnificative pentru denunțători. Printr-o propunere legislativă depusă la Parlament, deputatul Sebastian Burduja vrea să importe un model american prin ar putea fi descurajate acțiunile care aduc prejudiciu statului români.

ADVERTISEMENT

Recompensele ar putea ajunge la 30% din prejudiciul recuperat pentru denunţători, printr-un proiect PNL în care este implicat și un faimos bancher american, conform știri pe surse.

Recompense uriașe pentru denunțători. Proiect PNL: ”Lucrăm alături de 2 personalități de prim rang”

Deputatul PNL Sebastian Burduja a lucrat alături de specialiști în domeniu din România și din SUA la un proiect de lege care reglementează protecția avertizorilor din cadrul entităților juridice care semnalează încălcări ale legii, dar și la premierea lor atunci când autoritățile vor recupera un prejudiciu.

Propunerea legislativă transpune în legislația românească Directiva Parlamentului European și Consiliului European 1937/2019, privind protecția persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii.

ADVERTISEMENT

Proiectul este sprijinit de celebrul bancher Bradley Birkenfeld. ”A primit o recompensă de 104 milioane de dolari de la fiscul american”

Bradley Birkenfeld, celebrul bancher care a dezvăluit cum cea mai mare bancă din lume, UBS, ajuta miliardari să comită fraude fiscale, a permis guvernului american să recupereze 25 de miliarde de dolari.

Bunicul său s-a născut în România și a emigrat în SUA, în 1922, împreună cu familia. Potrivit sursei citate, el a ales să sprijine proiectul inițiat de Sebastian Burduja, ca urmare a legăturilor sale cu România.

“Am început să lucrăm la această lege din luna ianuarie, într-un grup de lucru care include două personalități de prim rang la nivel internațional: Bradley Birkenfled, cel mai cunoscut avertizor financiar din istorie, cel care a primit o recompensă de 104 milioane de dolari de la fiscul american, după ce a denunțat fraude fiscale de miliarde; și Steven Kohn, fondator și președinte al National Whistleblower Center din SUA și unul dintre cei mai cunoscuți avocați din domeniu, care a contribuit în mod activ la redactarea legislației corespondente din SUA.

ADVERTISEMENT

Este un subiect care mă pasionează, lucrarea mea de doctorat din 2019 fiind despre corupția în mediul privat, o temă foarte puțin abordată în țara noastră. În acest moment, legislația din România are mare nevoie de îmbunătățiri și, pentru că era necesară transpunerea acestei directive, am decis să lucrăm la o formă cuprinzătoare, care include protecția avertizorilor, recompensarea acestora în cazurile în care este recuperat prejudiciul, precum și construirea unei platforme unice care prin care se asigură posibilitatea avertizorilor de a raporta încălcările autorităților competente, în condiții de anonimat deplin”, a explicat Sebastian Burduja.

Recompensă de 15% sau 30% din valoarea prejudiciului recuperat

În ceea ce privește recompensa, propunerea vizează recuperarea de către statul român de sume sau bunuri în valoare de minim 100.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Recompensa va fi de 15% sau 30% din valoarea prejudiciului recuperat, în funcție de rolul avertizorului în respectivele fapte divulgate.

„Proiectul nostru este rezultatul mai multor luni de consultări, documentare și studiu. Ne-am bucurat să aflăm recent că și la nivelul ministerului de resort se lucrează la un proiect de implementare a directivei europene 1937/2019, mai ales că propunerea noastră este complementară, venind cu mai multe îmbunătățiri care vor aduce legislația la nivelul cerințelor actuale și al standardelor internaționale. Aceste elemente se pot transforma în amendamente la proiectul legislativ al ministerului de resort, sau pot constitui o inițiativă legislativă proprie. Pentru România și restul statelor membre UE, termenul limită de transpunere a directivei este luna decembrie a acestui an. Astfel, vă lansez invitația de a parcurge propunerea noastră legislativă și de a ne transmite opinii și sugestii relevante”, a mai spus Sebastian Burduja, deputat PNL ales în circumscripția 42, Municipiul București.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT