Proiect: puteri sporite pentru jandarmi. Ar putea face percheziţii corporale şi legitima cetăţenii

PSD vrea puteri mai mari pentru jandarmi. Astfel, inspirati de protestele din Piata Victoriei, 124 de parlamentari social-democraţi au depus un proiect de lege. Ei vor ca jandarmii să aibă...
02.04.2017 | 00:06
Proiect puteri sporite pentru jandarmi Ar putea face perchezitii corporale si legitima cetatenii

PSD vrea puteri mai mari pentru jandarmi. Astfel, inspirati de protestele din Piata Victoriei, 124 de parlamentari social-democraţi au depus un proiect de lege. Ei vor ca jandarmii să aibă atribuţii ca ale poliţiştilor şi chiar să poată face cercetări. Iniţiatorii spun că jandarmii au calificarea necesară şi că proiectul este susţinut şi de celelalte partide din Parlament.

Potrivit propunerii, şoferii vor trebui să oprească nu numai la semnalul poliţiştilor, ci şi la cel al jandarmilor. Ei nu vor putea da amenzi de circulaţie, dar vor putea percheziţiona interiorul maşinilor, dacă “există suspiciunea rezonabilă privind săvârşirea unor fapte antisociale”, se arată în proiectul de lege.

Viorel Sălan, iniţiatorul proiecutlui şi fostul şef al Jandarmeriei Hunedoara, arată că proiectul său este susţinut de toate partidele. ”Eu am făcut trimitere făcând vorbire la posibilele atacuri teroriste sau săvârşirea unor fapte cu caracter contravenţional”, spune acesta.

Potrivit proiectului, jandarmii vor putea face cercetări la faţa locului, să ia declaraţii şi chiar să evalueze pagubele, competenţe care ţin acum de activitatea Poliţiei Judiciare.

”Sunt anumite elemente care interferează şi sigur că lucrul acesta, în practică, ar putea aduce deservicii pentru că nu oricine trebuie şi poate să facă cercetare penală. Amestecăm lucrurile. Justiţia ar putea să aibă de suferit în profunzime”, a declarat Dumitru Coarnă, lider de sindicat al poliţiştilor.

”Cu privire la legea 64/ 2004 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Judiciare, vr să vă aduc în atenţie că Jandarmeria face parte din Federaţia Internaţională a Poliţiilor cu statut militar. Este singura instituţie care nu are abilitatea de Poliţie judiciară. Mă refer la jandarmeria francezilor, carabinienii italieni, jandarmeria portugheză şi chiar cea iordaniană”, a mai spus Viorel Sălan.

Dacă propunerea va deveni lege, jandarmii vor avea dreptul să legitimeze persoane, să le conducă la unitatea din care fac parte şi să facă percheziţii corporale. Pe protestatari vor putea să să-i fotografieze şi să-i înregistreze.

”Încă din perioada în care eu eram ministru de Interne jandarmeria a solicitat şi solicita în permanenţă mărirea competenţelor în desfăşurarea activităţii. Am luat în disucţie aceste lucruri, dar nu am luat o decizie pentru că foarte multe din solicitările pe care le făceau cei de la Jandarmerie se suprapuneau cu competeţele pe care le aveau poliţiştii”, a precizat fostul şef al MAI, Traian Igaş.

Proiectul de lege va intra în dezbaterea Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată.

SURSĂ: Realitatea.net