News

Proiectil găsit pe plaja de la Sfântu Gheorghe. Armata Română, chemată la fața locului

Un proiectil explozibil a fost găsit pe plajă la Sfântu Gheorghe de către o persoană civilă. Aceasta a sunat la 112, iar la fața locului au fost solicitați militarii români.
05.04.2022 | 19:27
Proiectil gasit pe plaja de la Sfantu Gheorghe Armata Romana chemata la fata locului
ADVERTISEMENT

Un proiectil a fost găsit marți după-amiază pe plajă la Sfântu Gheorghe, în apropiere de gura de vărsare a Dunării în Marea Neagră. Un localnic l-a descoperit și a sunat la 112.

Militarii intervin pentru neutralizarea proiectilului

În urma apelului, la fața locului au intervenit inițial specialiști ai Poliţiei, IGSU şi Poliţia de Frontieră. Zona a fost restricționată și a fost solicitată intervenția militarilor EOD, din cadrul Forțelor Navale Române.

ADVERTISEMENT

Potrivit MApN, este vorba despre o ”lovitură de aruncător de grenade”. Militarii vor neutraliza dispozitivul, care este ”fără încărcătură de exploziv” și se utilizează pentru exerciții.

”O echipă de militari EOD (specialiști în dezamorsarea dispozitivelor explozive) de la Regimentul 307 Infanterie Marină din Babadag execută marți, 5 aprilie, o misiune în localitatea Sfântu Gheorghe din județul Tulcea, pentru a interveni asupra unei lovituri de aruncător de grenade, semnalată de o persoană civilă în apropierea gurii de vărsare a Dunării în Marea Neagră.

ADVERTISEMENT

După apelul primit la numărul unic pentru urgențe 112, specialiști ai Poliției, IGSU și Poliției de Frontieră s-au prezentat la locul indicat. Din primele cercetări, s-a observat că obiectul semnalat este o lovitură de aruncător de grenade, fiind, cel mai probabil, o lovitură inertă (goală, fără încărcătură de exploziv, folosită pentru exerciții).

Conform procedurilor pentru astfel de situații, a fost restricționată zona de plajă și a fost solicitată intervenția militarilor specializați în intervenții EOD din cadrul Forțelor Navale Române. Ca urmare, o echipă de infanteriști marini EOD a fost trimisă, în jurul orei 15.00, de la Babadag către plaja din Sfântu Gheorghe cu două ambarcațiuni rapide, pe Brațul Sfântu Gheorghe, cu misiunea de a interveni pentru neutralizarea loviturii. La acest moment, echipa este încă în deplasare către locație. Vom reveni cu detalii după finalizarea operațiunii”, a transmis MApN, într-un comunicat de presă.

ADVERTISEMENT

Mină marină, detectată în Marea Neagră, la 70 km de Capu Midia

Noua operațiune a militarilor români vine la scurt timp, după ce pe data de 28 martie a fost descoperită o mină marină, de proveniență ucraineană, în largul Mării Negre, la 70 km de Capu Midia. S-a intervenit și atunci pentru distrugerea dispozitivului.

”Eliminarea pericolului care plutea în derivă, în zona de responsabilitate a Forțelor Navale Române, a constat în montarea unei încărcături explozive pe mină de către scafandrii EOD și detonarea de la distanță”, au transmis reprezentanții Forțelor Navale Române.

ADVERTISEMENT

Căpitanul comandor Cătălin Gherghinescu a explicat că mina a ajuns în Marea Neagră ”cel mai probabil prin drăgaj sau pur şi simplu s-a retezat cablul de ancorare”.

ADVERTISEMENT