News

Proiectul de buget pentru 2021. Ministrul de Finanțe lămurește de ce Sănătatea primește mai puțini bani

11.02.2021 | 22:37
Proiectul de buget pentru 2021 Ministrul de Finante lamureste de ce Sanatatea primeste mai putini bani
ADVERTISEMENT

Alexandru Nazare, Ministrul Finanțelor, a explicat joi la Antena 3 care este situația financiară a Ministerului Sănătății și de ce acesta primește în anul 2021 mai puțini bani. De asemenea, ministrul a făcut o comparație punctuală și pentru celelalte ministere în raport cu anul 2020.

Ministerul Sănătății are un buget cu 11% mai mic în 2021 decât în 2020, o decizie extrem de contestată astăzi, ținând cont că vorbim despre un an în care pandemia de coronavirus este foarte prezentă.

ADVERTISEMENT

Nazare reprezintă una dintre numirile surpriză din cadrul guvernului Cîțu, portofoliul de la Finanțe fiind unul pentru care au fost propuse mai multe persoane.

Proiectul de buget pentru 2021. De ce Sănătatea primește mai puțini bani?

“La Ministerul Sănătății e o scădere aparentă, de fapt dacă ne raportăm la bugetul anului 2019 e o creștere, aici ce a scăzut este subvenția de echilibrare, iar Casa de Asigurări va avea o colectare mai bună a contribuțiilor.

ADVERTISEMENT

6 miliarde va fi subvenția de echilibrare pentru CAS (atunci când CAS nu colectează cum trebuie subvențiile, Ministerul Finanțelor intervine financiar) și va fi cu un miliard mai mare decât subvenția din 2019, an pe care îl considerăm unul normal.

Nicio cheltuială destinată bunurilor și serviciilor din sănătate nu va fi scăzută. E vorba strict de subvenția de echilibrare și că nu mai plătim atâtea concedii medicale ca anul trecut și doar de acolo facem o economie de 700 de milioane.

ADVERTISEMENT

După cum vedeți, în majoritatea cazurilor sumele sunt aproximativ egale cu execuția anului trecut, Ministerul Dezvoltării este cam la 80%, dar aceasta sumă este oricum mai mare decât suma cu care a început anul 2020, ei au avut mai multe rectificări bugetare.

O parte dintre acești bani sunt pentru Compania Națională de Investiții, altă parte pentru PNDL, iar împreună acestea pleacă în acest an cu sume sensibil mai mari pe partea de dezvoltare.

ADVERTISEMENT

Ministerul Apărării este în 2% din PIB, acest angajament este respectat, este un buget de 20 de miliarde. Ministerul Justiției cu doar 3% mai puțin decât anul trecut.

Ministerul Afacerilor Interne își menține suma din execuția de anul trecut, Ministerul Muncii are o oarecare creștere, ea se reflectă din creșterea salariilor și pensiilor.

Ministerul Mediului are un buget mai mare cu 18%. Transporturile au 14,1 miliarde, discutăm de o sumă chiar mai mare pe care a avut-o în execuția de anul trecut, e o creștere cu 1, 2 miliarde, de 9.4%.

Acolo avem mai multe proiecte în desfășurare: autostrăzi, căi ferate, întreaga autostradă Transilvania, în același timp tot coridorul 4 feroviar care are finanțare în afară de tronsonul de la Predeal. Proiectele majore din transport au finanțare. 

Ministerul Educației are un pic peste ce a avut anul trecut, la 2.8% din PIB, nu putem când dorim să reducem deficitul să mulțumim pe toată lumea, trebuie să asigurăm un echilibru.

Nu e vorba de o înțelegere cu domnul Cîmpeanu, eu am înțeles doleanțele justificate, ele au fost luate în calcul, în condițiile finanțelor pe care le avem acum și după cum vedeți cerința este reflectată acolo.

La cultură după cum vedeți bugetul crește cu 12%, sunt asigurați banii pentru Festivalul Enescu, sperăm să îl putem organiza.

La Ministerul Economiei avem o creștere semnificativă, are un buget de 6.5 miliarde, e o creștere de 285%, e ministerul care raportat la execuția din 2020 primește cel mai mult, pentru gestionarea granturilor, ajutoare de stat și pentru programele de sprijin pentru Horeca”, a declarat Alexandru Nazare la Antena 3.

ADVERTISEMENT