News

Proiectul de desființare a Secției speciale pentru investigarea magistraților, respins de Camera Deputaţilor. USR iese la atac

30.06.2020 | 14:29
Proiectul de desfiintare a Sectiei speciale pentru investigarea magistratilor respins de Camera Deputatilor USR iese la atac
ADVERTISEMENT

Proiectul de desființare a Secției de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) depus în luna mai de parlamentarii USR nu a avut câștig de cauză în Camera Deputaților. PSD, partid care deține în momentul de față majoritatea a preferat să voteze în favoarea propunerii legislative care respinge această inițiativă.

La fel au procedat și cei din Pro România, formațiunea politică a fostului premier Victor Ponta, astfel că instituția își va continua activitatea, în ciuda controverselor iscate de-a lungul timpului în spațiul public. Au fost 167 de voturi „pentru” respingerea proiectului de desființare a Secției Speciale, 97 de voturi “împotrivă”, precum și 25 de abțineri.

ADVERTISEMENT

Într-un comunicat dat publicității la scurt timp după votul din Camera Deputaților, USR acuză parlamentarii PSD că încearcă să protejeze „instrumentul de oprimare al magistraţilor implementat de Liviu Dragnea”. Totodată, partidul susține că proiectul său respectă cerințele GRECO, precum și cele ale Comisiei Europeană şi Comisiei de la Veneţia, care s-au exprimat în favoarea desfiinţării acestei structuri, pe motiv că reprezintă „o anomalie”.

Proiectul USR de desființare a SIIJ a fost respins în Camera Deputaților. Inițiatorul său se dezlănțuie la adresa PSD

Această Secţie Specială ar fi trebuit de mult desfiinţată. Ea a fost concepută în laboratoarele lui Liviu Dragnea şi ale PSD-ului într-o vreme în care aceast partid a încercat să submineze justiţia, prin crearea unor mecanisme de control, lucru care a atras critici vehemente din partea organismelor europene care au criticat SIIJ în termeni foarte duri.

ADVERTISEMENT

Şi magistraţii susţin că secţia este un instrument de subminare a puterii judecătoreşti. Această secţie nu mai are viaţă lungă. Pretextele care au fost invocate, cum că nu există o fundamentare suficientă pentru o astfel de propunere, sunt derizorii.

Ce fundamentare mai bună putem avea decât aceea de a observa că primul lucru pe care l-a făcut a fost să încerce obstrucţionarea candidaturii procurorului şef DNA la funcţia de procuror şef european. Este clar că marea majoritate a dosarelor de care s-a ocupat această secţie au fost cele care să-i apere pe unii dintre politicieni implicaţi în dosare penale”, a declarat Stelian Ion, iniţiatorul proiectului legislativ care prevede desființarea Secției de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie.

ADVERTISEMENT

Parchetul General: „Proiectul privind desființarea este deficitar”

De asemenea, deputatul USR aminteşte că 415 din totalul celor 417 de dosare soluţionate anul trecut de SIIJ au fost cu soluţie de clasare, doar în două cazuri fiind dispusă trimiterea în judecată a trei inculpaţi. În replică, Parchetul General susține că proiectul de lege depus în urmă cu o lună în Parlament „este deficitar şi nu întruneşte normele de tehnică legislativă cerute de lege”.

Au existat în trecut dispoziţii legale care prevedeau trecerea administrativă a cauzelor de la parchete sau instanţe desfiinţate la cele devenite competente (cea mai recentă reglementare în acest sens, aceea cuprinsă în art. 21 din Legea nr. 255/2013 de punerea în aplicare a N Cpp).

ADVERTISEMENT

Soluţia legislativă propusă, discutabilă de altfel, nu a creat probleme în transpunerea ei în practică întrucât legea prevedea în mod expres care sunt parchetul, respectiv instanţa competente (un singur parchet, respectiv o singură instanţă).

În cazul SIIJ însă, stabilirea parchetului competent are în vedere mai multe criterii legale, noua competenţă putând varia atât după materie, cât şi după calitatea persoanei, precum şi după teritoriu. Decizia trebuie luată în fiecare caz în parte, acestea fiind motivele pentru care ea trebuie să fie rezultatul unei dispoziţii a magistratului, dispoziţie cu caracter procesual, de aplicare a normelor în materie de competenţă. În situaţia noastră, singura soluţie legală care se întrevede, din punctul nostru de vedere, este emiterea unei ordonanţe de declinare a competenţei”, se arată în documentul publicat de Parchetul General.

ADVERTISEMENT