La propriu, pentru că vorbim despre echipamentele de la Centrala de la Iernut, Mureș. Termocentrala pe gaze din localitate trebuia inaugurată în 2020, însă ar putea fi inaugurată ”parțial” în 2024. Asta, în contextul în care trebuia să fie gata de 5 ani și să fie în producție de cel puțin patru ani.
Conform Libertatea, ministrul energiei Sebastian Burduja a anunțat că în 2024 vor fi porniți 200 MW din cei 430 MW ai centralei, în timp ce proprietarul Romgaz refuză și își asume un termen anume. Compania este controlată de statul român și spune că ”face toate demersurile” pentru a urgenta lucrările, însă nimeni nu mai crede în aceste promisiuni.
Romgaz semnase în 2016 un contract cd 268 de milioane de euro fără TVA cu firma spaniolă Duro Felguera și Romelectro. Aceste companii s-au angajat să realizeze noi centrale pentru a produce energie electrică la Iernut, o centrală care exista aici de peste 50 de ani. Practic un upgrade dorit de toată lumea.
Noua centrală ar trebui să aibă 430 MW, iar execuția trebuia să fie finalizată în 2019. Problema e că centrala a fost construită în proporție de 90%, pentru că Duro Felguera are probleme financiare. Atât de grave încât statul spaniol a ajuns să salveze această companie de la faliment. În 2021, din cauza acestor probleme, Romgaz a reziliat contractul cu spaniolii, îar în 2023 a semnat altul.
Doar că, așa cum arată și sursa citată, Romelectro, partener al Duro, a ajuns în insolvență. România a ajuns între timp să pornească centrale vechi pentru a-și acoperi necesarul de producție a energiei electrice, în timp ce Ministerul Energiei a început să pună presiune pe spanioli, în speranța că aceștia vor termina lucrările.
”La jumătatea lunii septembrie a.c., după ședința Comandamentului Energetic Național, ministrul energiei, Sebastian Ioan Burduja, a declarat că ministerul așteaptă, din partea contractorului spaniol de lucrări Duro Felguera, un plan de accelerare a lucrărilor la centrala Romgaz de la Iernut”, a transmis ministerul.
”Potrivit ministrului, conform asigurărilor primite din partea Romgaz și Duro Felguera, cel puțin jumătate din capacitatea de producție a centralei, adică în jur de 200 de MW, ar putea fi pusă în funcțiune până la sfârșitul acestui an”, au completat reprezentanții ministerului. Compania Duro Felguera a transmis că se grăbește să finalizeze lucrările, dar nu poate oferi un termen realist pentru această dată a finalizării proiectului.
”La solicitarea beneficiarului (Romgaz – n.r.), executantul/antreprenorul a transmis un plan de accelerare și un grafic de execuție pentru respectarea termenului de finalizare și punerea în funcțiune a centralei cu ciclu combinat în conformitate cu contractul de execuție. Acest plan este în analiza beneficiarului”, au transmis spaniolii pentru Libertatea.
Cum era de așteptat, Romgaz se plânge că proiectul este unul complex, iar între timp echipamentele s-au degradat, mai bine spus au ruginit. Practic, proiectul a rămas în paragină pentru că nu a fost inaugurat la timp, iar acum trebuie văzut ce se poate recupera. În încheiere, cei de la Romgaz au transmis că vor cere penalități spaniolilor pentru orice zi de întârziere. Rămâne de văzut cum vor fi recuperate acestea, din partea unei companii care se află la limita falimentului.