Proiectul vizat este cel de la centrala nucleară Cernavodă. Acesta a costat peste 7 miliarde de dolari și ar putea aduce cu sine peste 19.000 de joburi. Când se estimează finalizarea lucrărilor.
Finalizarea lucrărilor pentru încă două unități la centrala nucleară de la Cernavodă ar putea avea un impact major asupra orașului. Totuși, obiectivul pare greu de atins. Totul ar putea fi gata în anul 2032.
„După decenii de așteptare, punem acest proiect strategic pe un drum fără întoarcere, iar în 2031 – 2032 vom avea două noi reactoare nucleare la Cernavodă”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul energiei.
Atunci, șantierul ar genera 19.000 de locuri de muncă în industria nucleară. Ministrul energiei, a făcut un anunț important în acest sens. Nuclearelectrica a primit o solicitare de completare a ordinii de zi a AGA din data de 14 noiembrie din partea Ministerului Energiei.
„O nouă promisiune îndeplinită! Acest proiect a fost de la bun început prioritatea zero pentru echipele ministerului și Nuclearelectrica / Energonuclear. Vom avea până în 2032 încă 1400MW energie nucleară, producție în bandă, cu emisii zero de CO2. Consorțiul care va realiza investiția este format din companii de top mondial: Fluor și Sargent & Lundy din Statele Unite ale Americii, Atkins Realis din Canada (deținătoarea tehnologiei CANDU) și Ansaldo din Italia.
Finanțările sunt asigurate, în bună măsură, de statele participante, prin USEXIM (3 miliarde de USD), Canada (2 miliarde de dolari canadieni, acord semnat în prezența mea la Ottawa) și Italia (2 miliarde EUR, acord semnat în februarie 2024). Statul român se angajează, totodată, să susțină acest proiect strategic cu tot ceea ce este necesar”, a mai adăugat Burduja.
Este vorba despre un izotop medical anti-cancer care va putea fi produs de reactorul 2 de la Centrala Nucleară Cernavodă. Compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, va investi în instalarea unei unități ce va fabrica izotopul medical anti-cancer, Lutetium-177.
Izotopul Lutetium-177 distruge celulele canceroase, însă fără a le afecta pe cele sănătoase. Instalația de fabricație a izotopului de la Cernavodă ar urma să fie finalizată la sfârșitul anului 2027. Tot atunci începe și producția comercială.
„Prognozele evoluției cererii de radioizotopi sunt ca această piață să înregistreze o creștere rapidă, mai ales începând cu 2027, prin dezvoltarea și industrializarea de noi tipuri de produse radiofarmaceutice terapeutice bazate pe Lutetium-177, care au un potențial uriaș de a trata nu numai cancerele de nișă, ci și cancerele “obișnuite”, cum ar fi cancerul de prostată”, se menționează într-un document SNN.