News

Proiectul gigant care va pune România pe ce mai înaltă poziție în Europa. Multe țări mari vor fi lăsate în spate

România țintește cel mai important titlu ale Europei privind agricultura. Dacă îndeplinește acest obiectiv, multe țări vor pierde teren
01.06.2024 | 17:29
Proiectul gigant care va pune Romania pe ce mai inalta pozitie in Europa Multe tari mari vor fi lasate in spate
Ministrul agriculturii: România va produce 30 de milioane de tone de porumb anual după finalizarea sistemului de irigații. Sursa foto: Colaj foto / Captură video / YouTube / TV Ialomita
ADVERTISEMENT

România a inițiat un plan amplu pentru a recâștiga titlul de “grânarul Europei”. Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a anunțat că reabilitarea infrastructurii principale de irigații va fi finalizată în 2027, moment în care țara ar putea produce anual 30 de milioane de tone de porumb pe două milioane de hectare de teren.

Investiții importante pentru agricultura românească

În paralel, se fac investiții masive în Portul Constanța, care va deveni un nod principal de tranzit în Europa, datorită modificării rutelor de transport internațional.

ADVERTISEMENT

„Avem 162 de amenajări cuprinse în programul de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii, 31 le-am recepţionat pe o suprafaţă de 581.000 de hectare şi sunt funcţionale. Avem 42 de obiective care au fost începute de când am preluat mandatul la Ministerul Agriculturii şi sunt în finalizare cu încă 622.000 de hectare. De asemenea, mai avem 16 în licitaţie publică şi 49 de obiective la care este finalizată proiectarea. Cu acestea se termină cele 2,2 milioane de hectare pe care le-am prevăzut în program”, a declarat Florin Barbu, potrivit Agerpres.

Ministerul Agriculturii a alocat fonduri substanțiale pentru acest proiect, inclusiv 100 de milioane de euro sub formă de credite bugetare și peste 200 de milioane de euro sub formă de credite de angajament.

ADVERTISEMENT

„De asemenea, am lansat şi suntem în depunere de proiecte pe infrastructura secundară de irigaţii, unde avem 400 de milioane de euro alocate, valoarea proiectelor fiind de 1,5 milioane de euro cu sprijin integral de la Comisia Europeană, fără cofinanţare şi inclusiv TVA-ul este eligibil, iar în componenta lor, pe lângă reabilitarea infrastructurii secundare de irigaţii, beneficiarii pot să-şi achiziţioneze şi echipamentele de irigat pentru suprafaţa pe care o reabilitează”, a adăugat el.

Ce se va întâmpla cu sistemul de irigații din România

Întrebat despre funcționalitatea sistemului de irigații existent înainte de 1989, Barbu a explicat că niciodată nu s-au irigat trei milioane de hectare din cauza rotației culturilor.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, până în 2027, cele 2,2 milioane de hectare prevăzute vor fi complet reabilitate, permițând creșterea semnificativă a producției agricole. De exemplu, irigarea a două milioane de hectare cu porumb ar putea duce la o producție anuală de 30 de milioane de tone, echivalentul producției actuale pe cele 9 milioane de hectare cultivate în prezent.

Referitor la proiectul Canalului Siret-Bărăgan, început în 1986 și destinat să asigure irigații în Bărăgan, să reducă riscul inundațiilor și să servească drept rută de transport naval, ministrul a declarat că lucrările vor reîncepe în septembrie pe o porțiune de 33 de kilometri. În prezent, este aprobat studiul de fezabilitate și s-a lansat licitația pentru execuție.

ADVERTISEMENT

Construcția acestui canal are potențialul de a iriga 10% din terenul agricol al României și a fost estimată în 2012 la un cost de 3,5 miliarde de euro. Degradarea progresivă a lucrărilor existente necesită intervenții urgente pentru reabilitare și modernizare. Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare consideră necesară începerea lucrărilor la acest proiect strategic.

ADVERTISEMENT