În nordul Moldovei, un proiect ambițios început în perioada lui Ceaușescu prinde din nou viață după mai bine de trei decenii de așteptare.
Vor fi reluate lucrările pentru barajul de la Vârful Câmpului, o construcție menită să rezolve problemele cu apa din întreaga zonă și să protejeze localnicii de inundații. Deși a început pe vremea lui Ceaușescu, proiectul a fost „conservat” la scurt timp după Revoluție.
În 1987, autoritățile comuniste au demarat construcția barajului pe râul Siret, dar totul s-a oprit în 1994, ne informează botosaninews.ro
Până în 2021, statul a investit peste 116 milioane de lei în acest proiect. S-au construit părți ale barajului pe ambele maluri ale Siretului și un sistem de evacuare a apelor mari, dar obiectivul a rămas neterminat.
Acum, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor readuce proiectul la viață și îl declară obiectiv de interes național. Ministrul Mircea Fechet spune că barajul va asigura apă potabilă pentru sute de mii de locuitori din Botoșani, Dorohoi și Suceava, zone care se confruntă cu probleme serioase în aprovizionarea cu apă.
„Mi-am asumat, ca ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, să fac din apă o prioritate națională și mă țin de cuvânt. Am făcut încă un pas în deblocarea unei investiții care garantează alimentarea cu apă potabilă pentru sute de mii de oameni din Botoșani, Dorohoi și Suceava, un proiect care așteaptă, în ultimii 37 ani, nu a venit cu o soluție sigură, ci doar cu promisiuni goale.
Barajul de la Vârfu Câmpului, de pe râul Siret, care asigură sursa de apă permanentă pentru locuitorii din județele Suceava și Botoșani, este un obiectiv de importanță națională în domeniul gospodăririi apelor, iar acest lucru devine literă de lege printr-o Ordonanță de Urgență care va ajunge în scurt timp și pe masa Guvernului”, a declarat ministrul Mircea Fechet, într-un comunicat remis AGERPRES de către ministerul de resort, potrivit botosaninews.ro.
Când va fi gata, barajul va putea stoca 17 milioane de metri cubi de apă. Astfel, va furniza apă potabile pentru localitățile din zonă.
De asemenea, agricultura locală va fi și ea salvată. Sistemele de irigații din zonă vor putea funcționa din nou normal, acoperind o suprafață de peste 32.000 de hectare.
„Apa nu e un lux”, subliniază demnitarul, „iar lipsa ei dă adevărata măsură a priceperii unei administrații”.
Barajul de la Vârfu Câmpului face parte dintr-un plan mai mare de gospodărire a apelor (acumulări și derivații) din zonă. Va fi construit pe râul Siret, la 1,5 kilometri amonte de podul de pe DN 29 C Suceava-Botoșani. Se va întinde pe teritoriul a patru comune din județele Botoșani și Suceava.
Împreună cu cele două acumulări existente din amonte și aval (Rogojești și Bucecea), acesta va avea trei roluri principale:
-va proteja șapte localități și terenurile lor agricole de inundații;
-va îmbunătăți calitatea apei pe râul Jijia, mai ales în zona Dorohoi unde sunt probleme în perioadele secetoase;
-va ajuta la curățarea apei din râul Sitna, care acum este foarte poluată;