News

Proiectul legii bugetului de stat, adoptat. Circ în Parlament: ”Cei din PSD care știu să scrie să ia notițe”. Update

01.03.2021 | 21:16
Proiectul legii bugetului de stat adoptat Circ in Parlament Cei din PSD care stiu sa scrie sa ia notite Update
Premierul României, huiduit de cei din PSD. Foto - Inquam - George Călin
ADVERTISEMENT

Comisiile pentru buget-finanțe trebuie să depună până luni, la ora 10:00, rapoartele pe proiectul legii bugetului de stat şi proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2021.

UPDATE, 21:15 / Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a adoptat, pe articole, proiectul legii bugetului de stat pe 2021 în forma transmisă de Guvern. Toate cele 84 de amendamente ale opoziției au fost respinse.

ADVERTISEMENT

Bugetul de stat se stabilește la venituri în sumă de 173.700,8 milioane lei, iar la cheltuieli în sumă de 326.407,2 milioane lei credite de angajament și în sumă de 261.050,5 milioane lei credite bugetare, cu un deficit de 87.349,7 milioane lei.

UPDATE, 16.45 / Liderul PSD Marcel Ciolacu ține acum un discurs în care mătură pe jos cu cei din PNL.  „Mincinos mai patologic ca dumneavoastă eu nu am mai văzut. Domnul Orban e un brontozaur, probabil ultimul, din politica românească.

ADVERTISEMENT

Bugetul e o rușine pentru România. Nu ați considerat oportun să investiți în sănătate și educație sau să creșteți alocații și pensii. Atât puteți!”, a răbufnit Ciolacu.

Parlamentul României
Florin Cîțu, discurs în condiții tensionate. Foto: Inquam – George Călin

UPDATE, ora 16.30 / Circ fără margini în timpul discursului lui Florin Cîțu pe tema bugetului. Cei din PSD au împărțit păpuși și au fost amenințați de Ludovic Orban că vor fi scoși afară din sală. Cei din PSD au urlat „Alocații, alocații”, moment în care Cîțu le-a replicat: „Credeam că ați depășit vârsta copiilor, alocațiile nu sunt pentru parlamentari”.

ADVERTISEMENT
Cei din PSD au împărțit păpuși
Cei din PSD au împărțit păpuși

„Nu putem în secolul 21 să avem un stat comunist.  PNL are încrederea românilor, eu reprezint PNL. E reponsabilitatea mea să garantez că PNL se va achita de sarcini. România e în Europa, nicărieri altundeva. Noi garantăm românilor siguranță și securitate.

Mă voi adresa parlamentarilor PSD, le voi da câteva secunde să ia notițe, cei care știu să scrie. Bugetul pe 2021 are la bază un deficit de 80 miliarde de lei.

ADVERTISEMENT

Văd și românii pe ce cheltuiesc banii din taxe cei de la PSD. Bugetul pe 2021, veniturile de 364 de miliarde de lei, în creștere cu 42.4 miliarde față de anul precedent. Eliberăm bugetul de furtul PSD-ist”, și-a început Cîțu discursul.

Nu trebuie să ne mai fie frică să cerem transparență în modul în care sunt cheltuiți banii. În 30 de ani au tot fost șterse datorii iar companiile au făcut datorii noi. Mă aștept la managerii plătiți cu mii de euro lunar să vină cu plan de restructurare rapid. Mai bine pleacă singuri.

Prioritățile guvernului sunt reforma, investiții, sănătate. Am alocat resurse pentru toate ministerele, doar prin investiții putem avea economie care să crească. În același timp acest buget e declarația mea fermă că în anul acesta vom tăia toate căile prin care se fură banii de la bugetul statului. Aceasta e cea mai proastă veste pentru cei din PSD”, a completat Cîțu.


UPDATE, ora 11:43 / Ludovic Orban a declarat, luni, că este convins de faptul că Parlamentul va adopta bugetul în termenul anunțat. Liderul PNL a mai precizat că au fost mobilizați aproape toți parlamentarii pentru dezbatere.

Aleșii dezbat luni, 1 martie, proiectul legii bugetului de stat și pe cel al legii bugetului asigurărilor sociale pe 2021.

”Dorim să aprobăm proiectul de lege al bugetului în forma adoptată de Guvern și din comisiile de specialitate. Susțin acest buget care este un buget care se bazează pe câteva obiective, de a pune bazele relansării economice, care crește investițiile, alocă sume importante pentru susținerea angajaților.

Este un buget care alocă surse importante pe domenii cum ar fi Educația, Sănătatea, care să susțină eforturile făcute în perioada pandemiei.

Propunerea mea este ca dezbaterile să se facă doar fizic pentru că nu avem posibilitatea tehnică de a organiza altfel plenul. Avem două cazuri de persoane care din motive ediale este posibil să nu fie prezente.

Noi am solicitat mobilizarea tuturor parlamentarilor din coaliție și a minorităților. Sunt convins că având o mobilizare exemplară putem să trecem Legea Bugetului în termenul propus”, a declarat Ludovic Orban, luni.


Știrea inițială, ora 8:42 / Comisiile pentru buget ale Parlamentului au adoptat sâmbătă raport favorabil la proiectul Legii bugetului de stat pe 2021. Proiectul nu a fost modificat față de varianta trimisă de Guvern, iar plenul reunit al Parlamentului va dezbate actul normativ.

Coaliția de guvernâmânt a invocat nevoia de încadrare în ținta de deficit de 7%. Executivul estimează o creștere economică de 4,3% în 2021. Votul final pentru proiectul legii bugetului și pentru cel al asigurărilor sociale este programat marți în legislativ.

Parlamentul dezbate proiectul legii bugetului de stat şi cel al legii bugetului asigurărilor sociale pe 2021

Bugetul de stat e stabilit la venituri în sumă de 173.700 miliarde lei, iar la cheltuieli 326.407 miliarde lei credite de angajament şi 261.050 miliarde lei credite bugetare, iar deficitul este de 87.349 miliarde lei, potrivit Adevărul.

Creşterea economică este estimată la 4,31% pentru acest an. La nivel consolidat, deficitul este estimat la 7,16% din Produsul Intern Brut în 2021. Veniturile reprezintă 32,67% din PIB (364.907 miliarde lei), iar cheltuielile sunt 39,84% din PIB (444907 miliarde lei).

Tot sâmbătă a primit aviz favorabil și proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2021. Acesta este stabilit la venituri în sumă de 90.08 miliarde lei lei, şi la fel la cheltuieli, la credite de angajament şi la credite bugetare.

Valoarea punctului de pensie de 1.442 lei, după majorarea cu 14% la 1 septembrie 2020, și creşterea câştigului salarial mediu brut în anul 2021 la 5.380 lei, faţă de 5.150 lei estimat pentru anul 2020, au fost cele 2 lucruri care au fost luate în considerare în alcătuirea bugetului asigurărilor sociale de stat pe acest an.

Discuțiile au fost aprinse sâmbătă când a venit vorba de banii pentru pensii și salarii. Social-democrații au cerut explicații ministrului Muncii privind creșterea nerealizată a punctului de pensie cu 40% și despre majorarea alocațiilor.

“Cum vă uitați în ochii unui român când acum două luni de zile în campanie electorală și în județul Maramureș ați spus că veți crește veniturile populației iar astăzi, la două luni de zile după, faceți exact contrariul”, a afirmat Gabriel Zetea, deputat PSD.

ADVERTISEMENT