News

Proiectul legislativ privind desființarea Secției Speciale a fost aprobat de Guvern

18.02.2021 | 19:02
Proiectul legislativ privind desfiintarea Sectiei Speciale a fost aprobat de Guvern
ADVERTISEMENT

Guvernul a aprobat, în cursul zilei de joi, 18 februarie, proiectul legislativ privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. Anunțul a fost făcut de premierul Florin Cîțu, în cadrul unei conferințe de presă desfășurată la finalul ședinței.

Decizia vine la scurt timp după ce ministrul Justiției, Stelian Ion, a acuzat o „ineficiență crasă” a acestei instituții, la care „s-au adunat aproape 6.000 de dosare nesoluționate”.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește avizul negativ dat de Consiliul Superior al Magistraturii, oficialul susține că așa-numitele „garanții suplimentare de care ar avea nevoie magistrații”, solicitate „la pachet cu desființarea SIIJ”, ar fi, de fapt, imunități suplimentare.

Guvernul a aprobat proiectul de desființare a Secției Speciale

Este o promisiune a coaliţiei de guvernare, dar, în acelaşi timp, şi o recomandare pentru respectarea MCV.

ADVERTISEMENT

CSM a dat aviz negativ atunci când a fost înfiinţată această secţie, CSM a dat aviz negativ şi acum, dar nu pentru că nu doreşte desfiinţarea secţiei, ci pentru alte considerente”, a declarat Florin Cîțu, imediat după ședința de Guvern.

Este vorba de proiectul elaborat în mandatul fostului ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, din care au dispărut, însă, articolele referitoare la „super-imunităţile” judecătorilor şi procurorilor. Decizia a stârnit un scandal în Consiliul Superior al Magistraturii, care, de altfel, l-a și avizat negativ.

ADVERTISEMENT

Ciolacu anunță că PSD va atacata decizia la CCR

În replică, PSD și-a anunțat, prin vocea liderului Marcel Ciolacu, intenția de a ataca la Curtea Constituţională desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), în cazul în care Parlamentul va adopta proiectul de lege, adăugând că Florin Iordache nu putea da aviz negativ, deși a promovat înfiinţarea Secţiei.

Am anunţat public că o să votăm împotrivă. În cazul în care desfiinţarea acestei Secţii va trece de către Parlament o să atacăm la CCR cu argumentele care le avem în dotare.

ADVERTISEMENT

Totuşi, Secţia Specială funcţionează, că este boicotată, că nu i se dau procurori, asta e cu totul altceva. Florin Iordache este înalt funcţionar public şi-şi face meseria, asta este în fişa postului!

Eu nu pot să-l acuz. În postura în care s-a pus, ori îşi dădea demisia şi următorul ar fi avizat acest proiect de lege. În ceea ce priveşte constituţionalitatea, totuşi există CCR-ul”, a declarat social-democratul.

Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție a fost înființată în cadrul Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție și a devenit operațională în 23 octombrie 2017, având competența exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracțiunile săvârșite de judecători și procurori, inclusiv cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.

ADVERTISEMENT